Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jerome utvisas efter annonstrassel

Jerome Tanka Tarji städade hotellrum i Malmö för ett städbolag. När hotellet tog över städningen borde jobbet ha lysts ut bättre, tycker Migrationsverket. Därför ska Jerome utvisas efter nio år i Malmö.

– Jag har jobbat och betalat skatt här i nio år. Jag har egen bostad, körkort, också för taxi, och jag talar svenska. Några problem med polis och kronofogde har jag inte haft, säger Jerome Tanka Tarji.
Han kom till Malmö 2006 och studerade fredsforskning vid Malmö högskola. 2010 började han på ett bemanningsföretag, som hjälpte hotell med städning. En dag tog hotellet han städade på, Scandic Malmö City, över städningen i egen regi. Ett tiotal personer bytte arbetsgivare över natten.
– Jobbet fortsatte precis som vanligt, säger Jerome.
Sedan fortsatte han städa samma rum som vanligt, men nu som tillsvidareanställd på hotellet. När det var dags att förlänga uppehålls- och arbetstillstånd skickade han in sina papper till Migrationsverket, men hörde inget.
När Jerome Tanka Tarji kontaktade sin handläggare fick han höra att den nya arbetsgivaren borde ha lyst ut den ”nya” tjänsten hos Arbetsförmedlingen under två veckor.
– Men jag hade ju jobbet hela tiden, det var ju inget ledigt nytt jobb.
Han fick medhåll från Hotell- och restaurangfacket, som tyckte det var meningslöst att annonsera ut ett jobb som Jerome haft i flera år.
Migrationsverket bestämde ändå att Jerome Tanka Tarji inte skulle få tillstånd att jobba i Sverige. Han överklagade beslutet till Migrationsdomstolen, men utan framgång. Migrationsöverdomstolen ville inte ta upp ärendet.
Därefter har Migrationsverket beslutat att Jerome ska utvisas. Det gör honom mycket orolig att lämna livet och jobbet i Sverige.
Han har anlitat en jurist han finansierat med lönen från städjobbet och några extraknäck. Men ombudet vill inte säga något till tidningen.
– Utvisningsbeslutet överklagas i dagarna, säger Jerome Tanka Tarji.
Gå till toppen