Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåne säljs som Köpenhamn i andra länder

Skåne blir Greater Copenhagen. Efter viss tvekan från svensk sida råder nu enighet om under vilket namn Öresundsregionen ska marknadsföras.

Beskedet lämnades på måndagen av regionala företrädare för länderna i samband med ett svenskdanskt toppmöte i Kristianstad.
Planen är att den nuvarande Öresundskommittén från årsskiftet slås samman med den danska marknadsföringsorganisationen Greater Copenhagen. Det nya namnet blir Greater Copenhagen and Skåne Committee (Storköpenhamn och Skånekommittén). Samtliga 79 kommuner i Skåne och på Själland kommer att erbjudas medlemskap tillsammans med Region Skåne och dess själländska motsvarighet.
Läs också Högförräderi eller koldskål – så reagerar vi på Greater Copenhagen
Marknadsföring, arbetsmarknad, tillväxt och integration mellan Sverige och Danmark blir viktiga arbetsområden.
Namnet på samarbetsorganisationen har tidigare varit en stötesten.
Det var på investerarmässan Mipim i Cannes som danskarna i början av året presenterade det nya begreppet. Det möttes först av skånsk tvekan.
Läs också Danskar kuppade fram ”Greater Copenhagen”
– Malmö har varit med på banan hela tiden. Men det har funnits tveksamheten om hur man ska använda begreppet Greater Copenhagen. Men nu är vi överens om det, säger Andreas Schönström (S) som är kommunalråd i Malmö.
Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) säger att det funnits missförstånd i debatten.
– Det har funnits dramatiska övertoner och talats om att Skåne säljs ut och att vi inte kommer att heta Skåne längre. Men det är ett missförstånd. Greater Copenhagen är ett marknadsföringsbegrepp som vi främst ska använda i stora internationella marknadsföringsprojekt. När vi marknadsför oss i Sverige kommer vi så klart att fortfarande att vara Skåne.
– Tillfället får avgöra. Ibland är vi Skåne och ibland Greater Copenhagen, säger Henrik Fritzon.
Maktfördelningen har varit ett annat tvistefrö. Från början föreslogs dansk majoritet i organisationens styrelse. Efter skånska protester blir antalet svenska och danska ledamöter nu lika stort.
Läs också "Det är frestande att skapa ett nytt begrepp – transbygd."
Ambitionen är att Greater Copenhagen ska bli en effektivare organisation än den nuvarande Öresundskommittén. Henrik Fritzon hoppas kunna leverera ett märkbart resultat för vanliga skåningar och själlänningar på några års sikt.
– Idag finns fortfarande problem för gränspendlare med exempelvis socialförsäkring, barnbidrag och a-kassa. Målet är att det ska bli enklare att jobba i olika länder, säger han.
Hur ska den nya organisationen få respektive regering att lyssna i integrationsfrågor?
– Ministrarna för nordiskt samarbete på respektive sida har ju tillsatt en särskild arbetsgrupp som ska titta på svenskdanska gränshinder. I det arbetet hoppas vi kunna vara en drivande aktör, säger Henrik Fritzon.
Gå till toppen