Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju personer greps efter bränder på Kroksbäck

Flera bilar totalförstördes i brand. En av bilarna tillhör Wilfredo Salinas som på onsdagen berättade att han arrangerar en manifestation mot våldet på Kroksbäck. Sju personer, 16-27 år gamla, har gripits av polisen.

Det var vid strax efter midnatt natten till torsdagen som det första larmet kom om en bilbrand på Sörbäcksgatan. Larm kom också om att höga smällar hörts i området.
Bilen blev helt utbränd. Den tillhör Wilfredo Salinas som bor på Kroksbäck och som i bland annat medier berättat att han tröttnat på våldet i området och därför arrangerar en manifestation mot våldet på torsdagen.
– Det är min fjärde bil som vandaliseras. Jag försöker kämpa mot de här ungdomarna som gör illa i området. De trakasserar mig. De vill att jag ska flytta, men jag ska stanna och kämpa, säger Wilfredo Salinas.
Två bilar som stod intill hans bil fick skador.
Hos polisen kände man på torsdagsförmiddagen inte till att det var Wilfredo Salinas bil.
Kan det finnas något samband mellan bilbranden och Salinas protester mot våldet?
– Det är för tidigt att säga om det finns något samband eller om det är en tillfällighet. Det är en del av utredningsarbetet, säger Lars Förstell, informatör hos Skånepolisen.
Ungefär samtidigt som den första bilbranden började det även brinna i närheten, i en samlingslokal som bland annat används som fritidsgård på Mellanbäcksgången. Enligt räddningstjänsten var branden av mindre omfattning. Polisen misstänker att den branden är anlagd och rubricerar händelsen som mordbrand.
Ingen är hittills gripen för den första bilbranden eller för branden på Mellanbäcksgången.
Samtidigt som räddningstjänsten höll på att släcka den brinnande bilen hördes ytterligare en hög smäll från en närliggande gata. Polis tog sig snabbt dit för att kontrollera. Enligt polisen beror nattens smällande ljud på smällare och fyrverkeripjäser.
–Vi har inte hittat några tecken på skottlossning, säger Jimmy Modin på Skånepolisens ledningscentral på torsdagsmorgonen.
Vid klockan två hade polisen lämnat platsen men blev snart larmade tillbaka. Strax efter klockan två hade nämligen ytterligare två bilar som stod parkerade på Sörbäcksgatan satts i brand. Båda bilarna blev utbrända.
Sju unga män greps av polisen i närheten av brandplatsen. De är i åldrarna 16-27 år och är misstänkta för de två senare bilbränderna. Händelsen rubriceras som grov skadegörelse genom brand. De kommer att förhöras under torsdagen. Enligt polisen bor några av de gripna på Kroksbäck.
– Man misstänker att de sju gemensamt och i samförstånd gjort sig skyldiga till detta, säger Jimmy Modin.
Bränderna är de senaste i raden av oroligheter på Kroksbäck. Under helgen kastades två handgranater mot en lägenhet i området. Granaterna var skarpa men exploderade inte.
Under natten mot onsdagen hittades ytterligare en odetonerad handgranat i anslutning till en bil i området. Granaten hittades i ett garage i samma hus som i helgen utsattes för granatattacken. 
Gå till toppen