Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Malin Nävelsö: Skolan är bäst där hemma.

Larm från Rumänien om att barn tas ur skolan för att följa med mamma och pappa till Sverige väcker oro. I vissa kommuner, som Göteborg, får barn till utländska tiggare gå i skolan. En ryckig skolgång på ett främmande språk ger dock inte dessa barn en ljusare framtid. Det gör däremot en bra utbildning.
Barnen behöver stanna i skolan i sina hemländer. För att det verkligen ska bli det bästa alternativet krävs att också deras föräldrar kan bygga en framtid där. Varje land inom EU har ett ansvar för sina egna medborgare och allra mest för barnen.
I årets Eurovision Song Contest framförde Voltaj från Rumänien en låt med budskapet att föräldrar måste komma hem till sina barn. Tusentals barn lämnas hemma medan föräldrarna åker utomlands för att arbeta eller för att tigga. Men att ta barnen med på en resa till hemlöshet och utsatthet, en resa som avbryter skolgången, är det sämsta alternativet.
Genom att låta barn som bara tillfälligt vistas i landet gå i svensk skola riskerar Sverige att cementera problemen.
"Om det svenska samhället sänder ogenomtänkta signaler kring barn- och skolfrågan riskerar vi att bidra till att barn rycks ur en pågående skolgång" skriver Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare, och Rickard Klerfors, biståndsansvarig på biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta på DN Debatt.
Regeringen har presenterat ett åtgärdspaket för utsatta EU-migranter. Det finns redan ett samverkansavtal mellan Sverige och Rumänien. EU ställer förnyade krav på att Rumänien använder avsatta strukturfonder till att bland annat förbättra romernas situation. Det är ett långsiktigt arbete med många aktörer och det löser inga akuta problem på gatorna. Men det gör inte svensk skola för alla barn heller.
Gå till toppen