Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Torsten gosar på order

En viftande svans kan få en människa att må lite bättre.
Vårdhunden Torsten och matte Katarina Ohlén är Lunds första certifierade vårdhundsteam. Tillsammans vill de lindra, trösta och glädja svårt sjuka.

– Mysa, uppmanar matte och Torsten lägger sitt vita och mjuka huvud i knäet på Sydsvenskans utsända.
– Ta av strumpan, lyder nästa kommando varpå Torsten drar, efter lite tvekan, försiktigt av sockan.
Torsten är två år och en Labradoodle, en blandning mellan labrador och pudel, framavlad i Australien där man ville få fram optimala servicehundar.
– Pudelns päls och läraktighet och labradorens sociala egenskaper är en fin kombination, säger Katarina Ohlén.
Hon är palliativ sjuksköterska och arbetar med avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, i Lund. På en konferens om vård i livets slutskede i Göteborg för tre år sedan träffade hon överläkaren Ann Edner med labradoodlen Livia, också utbildat vårdhundsteam, och blev blixtförälskad i rasen. Ett år senare föddes Torsten på en kennel i Tierp.
– I mitt arbete finns människor i alla åldrar, även barn och yngre vuxna. Jag visste tidigt att jag ville träna och arbeta med honom, säger hon.
Hon tog delvis tjänstledigt från sitt arbete och utbildade sig tillsammans med Torsten på vårdhundskolan i Brösarp på distans i ett år efter att Torsten lämplighetstestats. De två praktiserade, dels hos Katarina Ohléns mamma, som var svårt sjuk och dels på palliativa enheten i Lund.
– Det svåra är att vara fokuserad i stunden, annars följer han mig inte, säger hon.
Torsten kan gå i dubbla koppel jämte en rullstol eller rullator. Han kan ligga still i en säng och låta sig klappas på kommando. Han hoppar genom ringar som den sjuke håller i, och apporterar föremål som patienten kastar.
– Den sjukes träning blir på så vis roligare, säger Katarina Ohlén som funderar på att starta eget och hoppas på uppdrag utifrån remiss, kanske av palliativa enheten, eller andra delar av sjukvården.
Katarina Ohlén berättar om den sjuka som sa att bara fem minuter med Torsten gjorde henne glad.
– Många har haft hund men tvingats göra sig av med den när de blev sjuka. Då är det fint om vi kan vara där. En ledsen människa kan må bra av att få klappa en hund, säger hon.

Vårdhundskolan

I höstas pågick ett försök med vårdhundsteam inom palliativa enheten i Lund. I augusti fattar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om ett nytt försök med vårdhundar inom psykiatrin.
Vårdhundsteam finns i olika kommuner men inte i Lund.
För att utbildas till vårdhundsförare krävs två års vårdutbildning. Vårdhundskolan i Brösarp är godkänd enligt Sis-standard.
Gå till toppen