Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Hit kommer matvarorna direkt ur stadens skafferi

Gärna ekologiskt odlat, i och omkring Malmö. Det är kriterierna för matmarknaden Stadens skafferi. I helgen återkommer arrangemanget till Folkets Park.

Lena Friblick är vd för Xenofilia, som driver Stadsbruk med bland andra SLU och Malmö Stad. Matmarknaden görs i samarbete mellan Stadsbruk och Folkets Park.
– Vi vill ge Malmöborna möjlighet att handla närproducerad mat från staden, säger hon.
Samtidigt får Malmös småskaliga matproducenter sälja sina varor. Bland producenterna finns bland annat de knappt 40 personer som odlar inom Stadsbruk, men även andra lokala matskapare.
– Stadsbruk är ett nytt projekt vars uppgift är att odla i staden på mark som inte används till annat.
Målet är att både skapa arbetstillfällen genom att underlätta för stadsodlare, och att Malmös invånare ska få bättre tillgång ekologiskt och närodlat. Odlingarna finns bland annat i Västra Skrävlinge och Hyllie och fler är på gång.
– Många platser har tidigare varit otrygga gräsplättar. Nu är människor där och brukar jorden i stället, och de som bor där kommer och dricker kaffe, berättar Lena Friblick.
Genom Stadsbruk har ett 20-tal en- eller flermansföretag startats.
– Detta ger en möjlighet att odla småskaligt men ändå kommersiellt på ett sätt som inte har gått att göra innan. Det är ett mycket större steg att skaffa en gård, här kan man testa sin affärsidé kring att odla en viss sak.
Framöver ska det gå att köpa grönsakerna direkt vid odlingarna. Just nu pågår också ett arbete med att värva Malmörestauranger som vill ha närodlat och ekologiskt.
Matmarknaden Stadens skafferi arrangerades för första gången i oktober förra året och lockade många besökare.
– Det enda problemet då var att vi sålde slut. Därför blir det sex tillfällen i år.

Lena Friblick

Ålder: 41 år.
Bor: Utanför Malmö.
Gör: Journalist och VD för Xenofilia, som bland annat även driver Stadsbruk och Kryddor från Rosengård.
Aktuell: Är med och arrangerar matmarknaden Stadens skafferi i Folkets Park sista lördagen i månaden under juni-oktober.

Min dag

06.20. Vaknar. Matar barn, katter och hönor. Drömmer om espresso och croissanter men får havregrynsgröt och bryggkaffe. Läser tidningen på plattan.

07.30. Lämnar landet och kör in till stan.

08.00. Arbetsdagen börjar. Fyller dagen med planeringsmöte, träffar medarbetare, skriver texter, planera odling.

12.00. Lunch. Glömt matlådan och tar en laxsallad på Folk och Rock.

12.30. Möten, utvecklar aktiviteter, dricker kaffe. Undrar vart dagen har tagit vägen.

16.30. På väg hem.

18.00. Middag med familjen. Mys och nattning av barn.

22.30. Öppnar en bok, råkar somna innan kapitlet är slut.

Gå till toppen