Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

M och FP rasar mot utspel om skattehöjning

Både Folkpartiets och Moderaternas företrädare är starkt kritiska mot Anders Almgrens utspel om att S kan föreslå en riktad skattehöjning för förskola och grundskola redan i höst.

Philip Sandberg (FP) är starkt kritisk mot Anders Almgrens (S) utspel om att det kan bli aktuellt med en riktad skattehöjning redan i höst.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det är ett trixande som vi ser allvarligt på, det innebär att valresultatet i Lund inte respekteras alls, säger Christer Wallin (M).
Också Folkpartiets Philip Sandberg är upprörd över Anders Almgrens utspel.
– Protokollet har knappt justerats innan kommunstyrelsens ordförande går ut och säger att man funderar på en skattehöjning. Det är viktigt att man från S sida accepterar att man har fattat beslut om den här budgeten i kommunfullmäktige, säger han.
I en artikel i Sydsvenskan menade kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) att den antagna budgeten för förskola och grundskola, Folkpartiets budget, ger för lite pengar till skolan och att det kan leda till att man tvingas till besparingar som i sin tur ger större klasser och mindre lärartäthet.
Men det håller inte Philip Sandberg med om.
– Det handlar om 18,46 miljoner i skillnad när det gäller uppräkningen för ökande kostnader på en budget på 2,36 miljarder. Vi anser att man kan spara in det med mer effektiv administration utan att det går ut över kvalitén.
Ett av Folkpartiets förslag på besparingar är att slå ihop utbildningsförvaltningen och de två barn- och skolförvaltningarna till en enhet.
Men vad gör ni om det nu visar sig i höst att pengarna inte räcker och att det kan bli fråga om nedskärningar i skolor och förskolor. Kan ni tänka er en riktad skattehöjning då?
– En skattehöjning är inte aktuell för vår del. Vår budget har antagits av en majoritet i kommunfullmäktige och där ingår inte en skattehöjning, säger Philip Sandberg.
Både Philip Sandberg och Christer Wallin tycker att det mest allvarliga med Anders Almgrens utspel om en eventuell skattehöjning är hur det kan uppfattas ute i verksamheterna.
– Vad Almgren gör är att han signalerar att det inte finns någon anledning att titta på lokalkostnader eller administration för han kommer ändå att försöka fixa extra pengar, säger Christer Wallin.
– Mitt tips är att en skattehöjning inte går igenom i november, och då har man en månad på sig att ställa om. En katastrof för Lund, säger Christer Wallin.

FP-budget vann

Vid kommunfullmäktiges omröstning om Lunds budget vann oväntat Folkpartiets budget på en majoritet av områdena. Folkpartiet hade valt att lägga fram en egen budget separat från de övriga borgerliga partierna. Den budgeten valde de rödgrönrosa att rösta på när de insåg att deras egen budget inte skulle gå igenom, eftersom de ansåg att det var det näst bästa alternativet.
Gå till toppen