Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sevedsbor tog plats på torget för att skapa trygghet

De bor på Seved och vill slippa skottlossningar. På torsdagskvällen höll de picknick på torget för att skapa trygghet. De fick ett löfte: polisen ska bekämpa den öppna drogförsäljningen.

På torsdagskvällen samladas ett femtiotal personer på Sevedsplan med filtar, ljus och termosar för att skapa trygghet efter den senaste skottlossningen.
– Man ska kunna gå på gatan på kvällen och känna sig trygg, säger Ingegerd Holmberg som kommit till torget med en kaffemugg.
– Det händer ju så mycket positivt här också, säger Annika Christiansson.
Båda berättar att de tar omvägar för att undvika Sevedsplan när det är mörkt.
Sevedsborna lever nära kriminalitet. De ser hur droger säljs öppet, det händer att fönster krossas och det hörs skott och explosioner. Det är ett litet område med trevåningshus där det som sker märks och syns.
Man blir avtrubbad, säger flera Sevedsbor som vi träffar. Man hör ett ljud och tänker "inte nu igen". Sedan somnar man om.
Men förra lördagens skottlossning, då fyra personer skadades, blev ovanligt omskakande för många.
Det var tydligt att det var tyngre vapen, säger flera som hörde skotten.
Efteråt kände några att de ville göra något för att visa att de är fler än de kriminella. De arrangerade en manifestation. I sin inbjudan på Facebook skrev de:
"Vi vill frigöra Seved från våldet och låta vårt område få lov att vara den varma och solidariska plats som vi gillar alldeles för mycket för att flytta härifrån".
De som tog initiativ till manifestationen är ett gäng vanliga Sevedsbor som vill stå upp för trygghet. Men de vill inte säga sina namn till tidningen – de är rädda för att områdets kriminella ska bli provocerade.
Det stora problemet, säger de, är handeln med droger som sker öppet och drar till sig kunder från hela Malmö och andra kommuner.
Någon berättar att hen sett trettiofem drogköp på fyrtiofem minuter från sitt köksfönster.
Många undrar: hur kan detta få pågå, och till och med framför ögonen på polisen?
Malmös ledande politiker, kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är medveten om problemet. Hon har kommit till torget för att stödja manifestationen och hon säger:
– Samhället måste visa att man inte accepterar den laglöshet som blir när det pågår drogförsäljning mitt framför ögonen på folk.
Hon konstaterar att droghandeln leder till konflikter och att pengarna används till annan kriminalitet.
Katrin Stjernfeldt Jammeh tog upp frågan med polisledningen tidigare på dagen, och hon säger att hon fick ett löfte:
– Polisledningen ska prioritera det, säger hon.
Det är en välkommen nyhet för Sevedsborna som vill ha trygghet.
De funderar på att fortsätta med picknickmanifestationer på torget. Kanske det kan bidra till att avskräcka droghandlarna, tänker de.
Gå till toppen