Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Friheten från sorg under jord

Performancegruppen Plx högtidlighåller Sorgenfri i underjorden.

Alexander Höglunds ljudverk utforskar vad ett firande kan bestå av.Bild: Foto: Alexander Höglund
I området Sorgenfri i Malmö byggdes på 1920-talet nödbostäder för att råda bot på bostadsbristen. Husen kom att kallas "Hollywood".
Nära denna plats, i korsningen Östra Farmvägen och Sorgenfrivägen, ligger idag Degelns parkeringsgarage.
Där, i underjorden, ger konstgruppen Plx i samarbete med MKB, som äger garaget, en helg med installationer och performance under namnet "Sorgenfri Celebration".
– Temat har vi fått från namnet Sorgenfri: frihet från sorgen, säger Alexander Höglund, konstnär och curator.
Plx har funnits i ungefär tio år. Gruppen, som är en sammansättning av konstnärer och curatorer, rör sig runt om i staden, i tillfälliga lokaler, och ägnar sig åt performativa upplevelser där själva platsen blir central.
– Kulturen aktiverar ju platsen. I vintras höll vi till i Kirseberg. Vi rör oss fritt i Malmö och vill gärna se så många ställen som möjligt i Malmö, säger han.
Att utgå från ett naket parkeringsgarage i betong var spännande.
– Det blir två performanceakter med bilar, platsen och dess kontext har ju en viss inverkan.
Danska SigridKetelsen kommer tillsammans med portugisen Duarte Filipe att göra ett verk där Ketelsen spelar fiol till en ljudinstallation där bilstereor är hopkopplade med radiotranspondrar.
Bland övriga konstnärer märks Maja Li Härdelin och Elvira Varghans, som ställer ut en fontän runt vilken de genomför en glädjeperformance, och Ernst Skoog, som har gjutit "kadavret av en julgran" i brons.
– Den är väldigt sorgesam i sin enkelhet, och drar tankarna till någon sorts efter-festen-estetik.
Alexander Höglund själv ställer ut ett ljudverk inspelat på Amsterdams flygplats Schiphol.
– Det är inspelat klockan åtta på flygplatsen, det är full fart och så blir det två minuters tystnad för att hed­ra dem som dog under andra världskriget. Det är ett betänkande kring vad ett firande kan vara.

Sorgenfri Celebration

Vad? Ett konstevenemang i parkeringshuset Degeln på Sorgenfri. Ett samarrangemang mellan konstgruppen Plx och MKB.
När? 26-28 juni. Vernissage på fredagen från kl 17.
Vem? Ett urval av konstnärerna och musikerna: Nadine Byrne, Klas Eriksson, Maja Li Härdelin, Rivet, Trappmusik, Duarte Filipe, Sabine Kongstedt, Henrik Möller, Alexander Höglund, Elvira Varghans.
Mer? Fri entré.
Gå till toppen