Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig brand i La Strada

La Strada drabbades av en kraftig brand på fredagen.

 
Vid fyratiden på fredagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en kraftig brand i det tidigare vandrarhemmet La Strada på Odarslövsvägen i norra Lund.
La Strada är idag ett ödehus och enligt räddningstjänsten ska inga personer ha befunnit sig i huset. 
Efter att ha konstaterat att husets konstruktion var för osäker, beslutade räddningstjänsten att inte gå in och försöka släcka branden. Ödehuset får nu brinna ner till grunden vilket innebär att branden kommer att pågå under hela dagen. En teknisk undersökning ska sedan göras och händelsen kommer att utredas som mordbrand. 
– Enligt observationer från första styrkan på plats startade branden på flera ställen, sedan får man dra sina egna slutsatser av det, säger Anders Thörnblad, insatschef vid branden.
När branden hade pågått i några timmar fanns det längre inte någon konstruktion som stabiliserade husets gavlar och det fanns risk för att de skulle rasa. Om de hade rasat utåt fanns risk för att branden kunde sprida sig, därför tillkallades en grävmaskinist från Lunds kommun, som fick riva gavlarna. Det innebär att huset numera står utan gavlar och tak. Den välkända gamla La Stradaskylten är också numera ett minne blott.
Det är inte första gången det brinner på La Strada. Huset brann både i december 2011 och i augusti 2008.
2013 köpte Lunds kommun fastigheten för att göra den till en del av det nya område som växer fram kring Max IV. 
– Planen var att huset, som har ett kulturmiljövärde, skulle kunna bli en del i det nya Brunnshögsområdet. Det är väldigt tråkigt att det här kulturmiljövärdet nu går förlorat. Vi gör vad vi kan för att bevara så mycket som möjligt. Vi ska se om man kan rädda några metallornatment och vi har pratat med räddningstjänsten om man kan återanvända teglet på något sätt. Men det är i princip så att vi får låta huset brinna ner till grunden, säger Emma Berginger (MP), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.
Men om man nu ville bevara det, varför har kommunen inte sett till att ta tillvara huset tidigare?
– Man har velat hitta användningsområden för det här huset och i avvaktan på det har man valt att inte åtgärda huset. Man har säkrat upp så att man inte skulle kunna ta sig in i huset, men eftersom det ligger lite avsides har man kunnat ta sig in i alla fall, säger Emma Berginger.
Det har ju brunnit i huset flera gånger tidigare, borde kommunen gjort mer för att skydda huset?
– Det är klart att man alltid säger att man kunde ha gjort mer, men frågan är om det hade hjälpt. Det är så med hus som står lite avlägset att de tyvärr utsätts för skadegörelse, säger Emma Berginger.
Eventuellt kan delar av byggnadens tegel bevaras. Det anses vara intressant ur ett kulturhistoriskt perspektiv.
Av säkerhetsskäl kommer ett bevakningsbolag att övervaka platsen, meddelar kommunen på fredagseftermiddagen.
 
Bild: Moa Dahlin
 
Kraftig rökutveckling från branden i La Strada.Bild: Läsarbild/ Stefan Komierowski
 
La Strada brinner.Bild: Läsarbild
Gå till toppen