Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vi följer makthavarna i Almedalen

Första gången jag åkte till Gotland var i morfars stabila, men ack så långsamma, segelbåt. Året var 1979 och bland minnena finns badbara sandbankar, mäktiga raukar och det otroliga oväder som höll på att äventyra hela hemresan. På den tiden var jag 118 centimeter lång och brydde mig mer om glass än politik, men om jag hade varit en mycket uppmärksam ”jag-fyller-snart-sju-tjej” skulle jag kanske ha sett statsminister Olof Palme med familj semestra i Visby.
Det är nämligen en gammal tradition som drar igång på Gotland i morgon. Redan 1968 höll Palme sitt första sommartal från ett lastbilsflak i Almedalen. Han kan inte haft en aning om vad han drog igång, för under hela 2000-talet har politikerveckan vuxit i betydelse och numera finns det inte en politiker, opinionsbildare eller makthavare med självaktning som håller sig på fastlandet första veckan i juli. Skåne brukar vara extra väl representerat och en mängd aktörer samsas – och möts – i det som för veckan döps till Öresundshuset.
Allt detta betyder självklart att Sydsvenskan åker till Almedalen med ett stort gäng medarbetare. Majoriteten av dem kommer att rapportera om, och analysera, det viktigaste som händer till er läsare. Det är sannerligen en diger uppgift. Utöver att alla åtta riksdagspartier har varsin dag finns i skrivande stund ytterligare 3300 planerade evenemang och den första utmaningen är att välja vart vi ska vända uppmärksamheten.
Sydsvenskans medarbetare är också eftertraktade som debattledare och medverkande i olika paneler och debatter, ett utmärkt sätt för oss att nätverka och visa vad vi kan. Nytt för i år är att Sydsvenskan själva står som värd för fem lunchsamtal på teman som är aktuella för just våra läsare. Samtalen som sker i Öresundshuset leds av vår politiska chefredaktör Heidi Avellan och direktsänds på sydsvenskan.se måndag-torsdag klockan 12.
Men är det verkligen nödvändigt att åka ända till Gotland för att bevaka det som är relevant för oss skåningar, kanske du undrar. Genom åren har vi ställt både en och två obekväma frågor om kostnader och effekt av de offentliga aktörernas deltagande. Självklart måste även Almedalsveckan granskas. Men om det är något vi lärt oss de senaste tio åren är det att det massiva deltagandet av makthavare ger oss nyheter, kontakter och tips som lever långt efter att sista Almedalsbåten lämnat ön. Faktum är att den tidigare så välkända sommartorkan skjuts längre fram varje år tack vare intensiteten på Gotland. Med andra ord är det även löften om riktigt bra nyheter som veckan i Visby ger er. Lite sol på det så är sommaren komplett!
Gå till toppen