Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elva självmord inom psykiatrin i år

Psykiatrin i Malmö har tidigare fått kritik för hur de förebygger självmord. Förbättringar utlovades, men enligt statistiken har situationen nu förvärrats. Hittills i år har elva patienter tagit livet av sig.

Trots varningssignaler har flera patienter tagit sina liv inne på den psykiatriska kliniken i Malmö. Verksamhetschefen är självkritisk och uppger att en tredjedel av självmorden beror på brister i verksamheten.Bild: Albin Brönmark
Senast förra måndagen var det en patient som försökte ta sitt liv. Enligt de andra patienterna var hon deprimerad och gick i självmordstankar.
– Signalerna fanns ju där. Vi patienter på avdelningen visste, berättar Anna Forsman, en av de intagna på psykiatriska kliniken i Malmö.
Det var vid lunchtid och de flesta patienter på avdelning 84 var på väg till dagrummet för att äta.
– Plötsligt hör jag hur en sköterska börjar skrika och banka på dörren till duschrummet. Och det var då man förstod, säger Anna Forsman.
Kvinnan hade försökt hänga sig själv med hjälp av en duschslang. Hon överlevde, men kunde lika gärna ha dött, enligt Anna Forsman.
– Det här tas inte på allvar, säger hon.
Innanför psykiatriska klinikens väggar ska det inte vara möjligt att ta sitt liv. Det ska vara en trygg plats för de som är suicidala. Läkare och personal har till uppgift att göra bedömningar och avgöra ifall någon patient befinner sig i riskzonen. Men ändå tar flera patienter i månaden sina liv.
I slutet av maj hängde sig en annan patient. Han dog efter att ha legat nedsövd i sex dygn. Så här skriver en av hans vänner på Facebook om det som hänt:
”Trots varningar till personal lyckades han. Att där finns sådana brister i sjukvården så att en människa mister sitt liv är oförlåtligt.”
Sedan januari 2013 har 41 patienter inom psykiatrin i Malmö tagit livet av sig. Det har skett under pågående vård inne på avdelningarna, på permission eller i samband med utskrivning.
Så sent som i mars riktade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo i ett föreläggande kritik mot hur psykiatrin i Malmö förebygger och utreder självmorden.
Ivo hade då specialgranskat psykiatrin i Malmö och gått igenom nio självmord som skett åren 2013 och 2014.
Ärendet är fortfarande öppet och Ivo uppgav nyligen att man planerar en ny granskning.
I sitt uttalande menade Ivo att det var oklart om sjukhuset hade dragit någon lärdom av självmorden som skett tidigare.
Då lovade sjukhuset bättring. I Sydsvenskan sade divisionschef för Psykiatri Skåne, Katarina Viebke, att man redan infört nya rutiner, att personalen hade fått utbildning och att man börjat stärka patientsäkerheten.
Men trots de förbättrade rutinerna har fallen istället blivit fler. Bara hittills i år har elva patienter tagit livet av sig. Bara halva året har gått, ändå är det nästan lika många som under hela 2014.
Enligt verksamhetschefen för psykiatrin i Malmö Sven-Erik Andersson är bemanningsproblem en bidragande faktor.
– Vi ser också en brist på specialistläkare och detta leder till sviktande kontinuitet, förklarar han.
Sven-Erik Andersson är självkritisk och bedömer att en tredjedel av självmorden beror på brister i verksamheten.
– Efter semesterperioden kommer vi att genomföra en verksamhetsrevision med hjälp av externa revisorer på de tre allmänpsykiatriska avdelningarna.

Rapporterade självmord sedan 2013

Sammanlagt har 41 patienter begått självmord inom psykiatrin i Malmö sedan januari 2013. Självmorden har skett under pågående vård inne på psykiatrins avdelningar, på permission eller i samband med utskrivning.
2015 - 11 självmord (första halvåret)
2014 - 13 självmord
2013 - 17 självmord
Nästa avsnitt: Intagna patienter berättar om den bristande säkerheten på psykakuten.
Gå till toppen