Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nio röster om cosplay

Scenen för cosplay växer i Sverige. Det är en hobby eller en konstform som handlar om att leva sig in i olika karaktärer. Här berättar nio personer mer om företeelsen.

Alexis Knöös (Rapunzel) och Pernilla Larsson (Astrid).Bild: Emil Malmborg
Alexiz Knöös (Rapunzel från filmen med samma namn), 27 år, pluggar till systemvetare och bor i Norrköping:
– Jag älskar Rapunzels personlighet, hon är glad och positiv, men låter inte någon trycka ner henne! Peruken var inte helt lätt att göra, jag sprättade upp fyra peruker och limmade och sydde ihop dem. Jag har gjort fyra olika Arieldräkter eftersom jag har lite av en förkärlek för Disney, jag menar, vem gillar inte prinsessor?
 
Pernilla Larsson (Astrid från filmen "Draktränaren"), 19 år, pluggar på gymnasiet och bor i Stenungsund:
– Astrid är inte en sån där tjej som prinsen drar iväg för att rädda. Hon räddar sig själv och vågar göra det hon vill. Det svåraste med dräkten var att göra dödskallarna på kjolen, eftersom jag formade pappersleran med händerna. När jag är på konvent försöker jag gå och röra mig så likt Astrid som möjligt och visa att jag kan karaktären, om du fattar?
Läs också Cosplay utmanar gränserna
 
Ida Skog (Tokyo Ghoul) och Heidi Svärd (Merida).Bild: Emil Malmborg
Ida Skog (Owl från animeserien "Tokyo Ghoul") , 15 år och bor i Klippan:
– Owl är en ghoul, alltså en sorts varelse som lever på att äta mänskligt kött. Owl är lite speciell – i sin mänskliga form är han en gammal man, men egentligen är han en av de mäktigaste karaktärerna i serien. Jag tror det är därför jag gillar att cosplaya som honom – man ska inte döma boken efter omslaget.
 
Heidi Svärd (Prinsessan Merida från filmen "Modig"), 26 år, jobbar som butiksbiträde och bor i Kristianstad:
– Min kompis Addi håller på med cosplay men hon är inte så bra på att sy, så hon brukar be mig om hjälp. Till slut bestämde jag mig för att testa att göra en egen dräkt. Addi är grym på att bygga vapen, så hon hjälpte mig med pilbågen. En gång blev jag inbjuden att komma utklädd till en förskola. Barnen tappade hakan. De bara stod helt tysta och stirrade.
Leia Hyberg (Tingeling).Bild: Emil Malmborg
Leia Hyberg (Tingeling), 12 år och bor i Kävlinge:
– Jag har sytt klänningen själv, det tog ungefär en vecka. Vingarna kommer från min lillasysters utklädningsdräkt. Jag valde att cosplaya som Tingeling eftersom hon har en så cool attityd och är rolig! När jag bar dräkten på Sci-fi-mässan var det flera små barn som ville ta bild med mig. De stannade och pekade och sa "titta, där är Tingeling!"
Annie Carlsson (Len Kagamine) och Laura Olin (Jak).Bild: Emil Malmborg
Annie Carlsson (Len Kagamine, japansk animerad artist), 10 år och bor i Lund:
– Len är en animerad artist som jag gillar. Jag köpte dräkten på nätet, men hittade ingen bra peruk så jag stack hit till konventet och trodde att ingen skulle känna igen att jag cosplayar som Len. Men så såg jag en peruk här som jag köpte och nu kommer folk fram och pratar och tycker att min dräkt är cool. Det känns som wow, jag har verkligen lyckats!
 
Laura Olin (Jak från tv-spelet "Jak and Daxter"), 21 år, jobbar som tidningsbärare och bor i Trelleborg:
– Jag ville cosplaya som en karaktär som jag har bra känslor för och Jak and Daxter är ett tv-spel som jag spelade mycket när jag var yngre. Cosplay för mig handlar om att komma ut ur min bubbla. Jag är lite tillbakadragen som person, så att gå runt i dräkten på ett konvent är en utmaning. Jag gillar egentligen inte när folk kollar på mig, men det är kul att vara kreativ och kunna använda det jag skapar.
Malin Knutsson (Griffith) och Frida Otterbäck (Pikachu).Bild: Emil Malmborg
Malin Knutsson (Griffith från animeserien "Berserk"), 23 år, pluggar konst på Önnestad folkhögskola och bor i Helsingborg:
– Jag valde Griffith framför allt för att rustningen var en utmaning att bygga: jag har gjort den av tunt liggunderlag som jag har sprayat med silverfärg. Jag har upplevt massa bra inom cosplay, men en gång var det några killar som filmade mig och min syster och ställde trakasserande frågor. Jag blev så jävla arg och skällde ut dem och polisanmälde dem.
 
Frida Otterbeck (Pikachu från tv-spelet "Pokémon"), 15 år och bor i Lund:
– Mitt första ord var "Pikachu"! Han var verkligen den stora hjälten när jag växte upp och jag har länge velat cosplaya som honom. Jag sydde dräkten på syslöjden, masken tillverkade jag genom att kapsla in en stor ballong med papier-maché och sedan klä den med tyg. Cosplay är som ett parallellt universum som är väldigt trevligt att vara i!
Gå till toppen