Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hareide: Det är Lewicki vi ska satsa på

Nu omvärderar MFF-tränaren Åge Hareide sin satsning på ett centralt mittfältsblock med två defensiva spelare - och kritiserar den ene och väljer den andre.
– Det kan vara så rätt och slätt att vi bara ska spela en och då blir det Oscar som vi ska satsa på.

MFF-tränaren Åge Hareide och Enock Kofi Adu.Bild: Bildbyrån
Enock Kofi Adu gjorde succé i fjor när han kom från Norge. Framför allt i Europaspelet briljerade han. Men Åge Hareide är besviken på årets säsong och på Adus inställning.
– Jag har varit besviken på Adu i vår. Hans huvud har inte riktigt varit här och det gillar jag inte. Jag gillar inte spelare som inte lägger sin energi på det som föregår här.
Läs också Malmö FF vill skriva kontrakt med Carvalho
Enock Kofi Adu fick en rejäl uppsträckning av Hareide redan efter cupmatchen mot Örebro (förlust 0-1) och skulle varit bänkad i premiären mot Sundsvall. Då hade Enock Kofi Adu i Sydsvenskan redan sagt att det var nära att han flyttade till Israel i vintras.
– Han har skickat ut signaler på träningen, jag har inte varit lika nöjd med honom som i fjor. Han ville komma hit, spela Champions League, visa upp sig och hoppas på att gå vidare sedan, säger Åge Hareide med eftertryck och fortsätter:
– Adu var en viktig spelare i Europa i fjor, en bollstation och det är synd att vi inte fått igång det i år. Men när ens pelare släpper fokus, så blir det så.
Räknar du med att han kan försvinna redan i sommar?
– Ja.
Rykten säger att Enock Kofi Adu har en fast utköpsklausul i sitt kontrakt. För närvarande är han hemma i Ghana under tragiska omständigheter. I helgen begravde han sin far.
Naturligtvis har Hareides kritik mot Adu sin förankring i det som skett spelmässigt långt tidigare under säsongen. Han gav mittfältaren ledigt redan i våravslutningen mot Djurgården med hänsyn till familjen, men Adu ville spela.
– Han kommer tillbaka på onsdag, säger Åge Hareide, som också sedan tidigt betonat det tragiska i Adus sorg och sagt till ghananen att ta all tid han behöver för familjen och sorgerarbetet.
En del I MFF:s satsning inför 2015 var att Enock Kofi Adu och Oscar Lewicki skulle bilda en defensiv duo centralt på mittfältet. Det var en satsning som i mångt och mycket hade bortamatcherna i Europa i fokus. Något som inte fungerat fullt ut i allsvenskan.
– Nej, det har kanske lite med vår mix att göra. De kanske går upp på varandra för mycket.
Att åtminstone i allsvenskan och typ i hemmamatchen i CL-kvalet mot Zalgiris Vilnius bara spela med en defensiv central mittfältare och ha Magnus Wolff Eikrem i den naturliga rollen som offensiv centralt, tycks vara en känsla som vuxit sig stark hos Åge Hareide.
– Vi såg att 4-4-2 fungerade till och med mot Atletico Madrid hemma. Men däremot måste vi ta lärdom av matcher som mot Prag borta med fyra insläppta mål och Salzburg där det kunde varit fem, säger Åge Hareide och fortsätter:
– Vi måste kunna vara lägre i vissa bortamatcher och då spela med tre innermittfältare, men inte i andra matcher där vi ska ta matchen till motståndaren och trycka till dem.
Och i det läget råder alltså inga tvivel vem MFF-tränaren väljer i första hand.
– Vi måste bygga ett lag och då är Oscar Lewicki en del av det. Det känns bra och tryggt. Han är en spelare med mycket hjärta som är här. Det är det vi måste ha.
Men är du inte orolig att Lewicki försvinner efter den stora succén i U21-EM inför alla scouter och klubbar?
– Inte nu i sommar, men så klart kan han göra det på sikt.
Åge Hareide säger också att han är lite orolig över att Lewicki, Filip Helander och Pa Konate är borta så länge med U21-landslaget.
– Jag är mest bekymrad för Oscar, för han spelar så himla mycket. Men å andra sidan är han en jävla maskin.
U21-landslaget spelar EM-final på tisdagen, Hareide räknar med att spela alla tre MFF-arna mot Norrköping på lördag. Då är ju inte Yoshimar Yotún tillbaka från Copa America och Konate är naturlige ersättaren.
– Jag har en plan. Vi får kasta in dem direkt i match. Mötet med Norrköping är helt avgörande för om vi ska vara med eller inte. Eventuellt får vi vila dem sedan i veckan fram till Örebro och inte spela dem i träningsmatchen mot Slovan Liberec. Kanske får vi vila dem mot Örebro också för att ha dem helt klara för Europaspel sedan.
Gå till toppen