Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Tydligare ledarskap krävs, Stefan Löfven.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Greklandskrisen kastade sin skugga över Socialdemokraternas dag i Almedalen. Politiska utspel i andra frågor fick lite svårt att nå ut. Men S-ledaren Stefan Löfven borde ha kunnat vända läget till sin fördel. Det är just i oroliga lägen som en statsminister kan vinna extra sympatier som tydlig och samlande gestalt.
Löfven i Almedalen.Bild: Karl Melander
Men då krävs förstås att statsministern är just tydlig.
I en intervju i P1-morgon uttalade sig Löfven på måndagen först svävande om den grekiska regeringens ansvar för att förhandlingarna om fortsatt ekonomiskt stöd havererade. När reportern sedan påpekade att finansminister Magdalena Andersson (S) lagt skulden på den grekiska regeringen, för dess beslut att utlysa folkomröstning, sträckte Löfven sig till konstaterandet:
"Det agerandet imponerar inte på mig heller."
Lika luddig var han i ett försök att svara på varför regeringen inte lånar pengar till låg ränta för att göra viktiga investeringar.
Oklarheten i centrala frågor har blivit närmast symptomatisk för Löfvens ledarskap.
"Låt mig vara tydlig", upprepar han – men ofta för att sedan vara fortsatt vag. Och att döma av en Sifomätning, som publicerades i Svenska Dagbladet på måndagen, tycks väljarna i vissa fall inte tro att regeringen har några trovärdiga svar.
Åtta av tio svenskar tvivlar på att Socialdemokraterna kan hålla sitt viktigaste vallöfte – att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Inte ens bland socialdemokratiska väljare tror en majoritet att målet går att nå.
I en SVT-intervju i Almedalen ville arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) få det till att denna skepsis bland väljarna beror på att regeringen har styrt med de borgerligas budget. Det har varit förvirrande för folk, menar hon. Men det är knappast enbart förvirring det handlar om. Två av regeringens egna expertmyndigheter – Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet – tror också att arbetslöshetsmålet blir ytterst svårt att nå.
På frågan om hur hon tycker att det går med regeringsarbetet svarade Johansson att "det är väldigt kul att regera". Fast väljarna tycks inte dela hennes entusiasm. I Novus nya sammanvägning av de största opinionsmätningarna är allianspartierna större än de rödgröna. Samtidigt tappar Socialdemokraterna, enligt DN/Ipsos, nu stöd i alla större politiska frågor. Moderaterna inger störst förtroende bland väljarna då det gäller såväl jobben som landets ekonomi.
Inför Löfvens pressträff på måndagseftermiddagen utlovade en presentationsbild "svaret på hur vi når EU:s lägsta arbetslöshet". Förväntningarna steg i lokalen när det meddelades att han hade med sig gäster. Men någon direkt koppling till arbetslöshetsmålet visade sig sällskapet sedan inte ha. De var företrädare för lärarfacken samt Sveriges Kommuner och Landsting.
Satsningen som lanserades – Lärarlönelyftet – ska ge 60 000 skickliga lärare en löneökning med i genomsnitt 3 000 kronor i månaden. Det handlar om sammanlagt 3 miljarder kronor per år från och med 2016.
Det är en lika ambitiös som välkommen satsning för att göra läraryrket mer attraktivt. Men mycket till spurt mot arbetslöshetsmålet är det inte.
Under dagen presenterade S också ett samverkansavtal med landets kommuner mot ungdomsarbetslösheten. Och Andersson lovade många nya jobbförslag i kommande budgetpropositioner.
Men att det kommer mer från Rosenbad måste väljarna rimligtvis veta. Deras låga förväntningar bygger på vad de redan nu hör och ser. Bara var femte väljare anser, enligt Aftonbladet/Sverige Tycker, att Löfven har gjort ett bra jobb.
"Vi ska bli främst i den globala ekonomin och därför måste du bli den allra bästa du kan bli", sade Löfven i sitt tal som tangerade det gamla S-temat gör din plikt, kräv din rätt.
Men hur tänker han kring sin egen plikt?
Väljarna har rätt att kräva tydligare ledarskap.
Gå till toppen