Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De vill nå unga i riskzonen

Ett nytt Malmöprojekt ska motverka och förebygga ungdomars radikalisering.
Projektgruppen vill sprida modellen över hela landet.

Rafi Farouq från Flamman, konflikthanteringsexperten Felix Unogwu och Henrik Melius från Spiritus Mundi utgör tre fjärdedelar av projektgruppen för projektet Våra liv.Bild: Anna Wahlgren
Projektet Våra liv går ut på att motverka och förebygga radikalisering av unga, men också hjälpa dem som redan hamnat i våldsamma sammanhang.
Henrik Melius från den ideella organisationen Spiritus Mundi är en av initiativtagarna. Han ser en poäng i att projektet inte är ett myndighetsinitiativ.
– För att nå de här ungdomarna tror vi att det att ska vara aktörer från civilsamhället, som har förtroende från målgruppen och med unik kompetens, säger han.
Idén uppstod när Henrik Melius träffade Felix Unogwu, som är konflikthanteringsspecialist och bland annat har arbetat med avhoppade barnsoldater.
– Vi såg att det inte redan fanns någon vettig lösning på att jobba förebyggande med den här problematiken i Sverige, säger Felix Unogwu.
De båda utgör projektgruppen tillsammans med Salahuddin Barakat från Islamakademin och Rafi Farouq från Flamman Ungdomarnas Hus i Kroksbäck.
Med i projektet är också bland andra Svenska kyrkan och Malmö stad.
Rafi Farouq poängterar att projektet riktar sig mot alla typer av extrema rörelser. Det handlar inte enbart om religiös extremism.
– Det kan också handla om unga som hamnar i kriminalitet och våld, det kan vara rasistiska rörelser eller huliganism.
Projektets målgrupper är ungdomar mellan 13 och 25 som radikaliserats eller ligger i riskzonen.
– Men också de som kommer i kontakt med de här grupperna. De kan vara vänner eller anhöriga, säger Rafi Farouq.
Projektet kretsar runt det åtgärdsprogram projektgruppen tagit fram. De hoppas kunna involvera mellan 50 och 100 ungdomar i åtgärderna.
I ett första steg ska ett antal unga ambassadörer runt om i staden utbildas i "community early warning systems", verktyg för att tidigt snappa upp tecken på att andra i omgivningen kan vara på väg att radikaliseras.
Ett annat exempel ur åtgärdsprogrammet handlar om kommunikation.
– Många ungdomar känner sig inte hörda och blir arga. Det här handlar om hur vi kan prata med varandra fast vi är arga, istället för att ta till våld, säger Felix Unogwu.
Våra liv är ett treårigt projekt. Till hösten startar utbildningarna av de första unga ambassadörerna runt om i staden.
– Aktiviteterna kommer att vara i Malmö, det är här vi är baserade och har våra nätverk, säger Henrik Melius.
Men ambitionen är att på sikt nå ut i hela landet.
– Det vi gör här har vi inte upplevt att någon annan i Sverige gör, säger Rafi Farouq.

Projektet Våra liv

Projekten drivs av Spiritus Mundi, Islamakademin, Flamman Ungdomarnas Hus och Malmö stad. Projekttiden är tre år.
Våra liv finansieras i nuläget av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Svenska Kyrkan och Malmö stad. Väntar besked på ansökningar till Arvsfonden och Postkodstiftelsen.
Syftet är att förebygga radikalisering och våldsbejakande extremism bland ungdomar.
Den primära målgruppen är ungdomar mellan 13 och 25 år i Malmö med omnejd. Målgruppen inkluderar även närstående, familj och vänner.
Gå till toppen