Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torups bokskog vackrast i Skåne

Bokskogen i Torup har utsetts till den vackraste platsen i Skåne.

Höst i bokskogen, hyfsat vackert.Bild: Hussein El-Alawi / arkiv
Det är Världsnaturfonden som för tredje året i rad satt ihop listan "Svenska pärlor". En expertjury har nominerat tre naturpärlor per län och därefter har allmänheten kunnat rösta fram sin favorit.
Den 340 hektar stora bokskogen i Svedala kommun toppade alltså Skånelistan. Torups bokskog fick dessutom enskilt flest röster av alla naturpärlor i hela landet, 727 stycken.
Det populära utflyktsmålet ägs av Malmö stad, men ligger i Svedala kommun. Topplaceringen skapar glädje hos den geografiska innehavaren av skogen.
– Det är någonting vi är väldigt stolta över. Det är fantastiskt både för oss och för Malmö stad som sköter området, säger Svedalas kulturchef Karin Leeb-Lundberg.
På andra plats i Skåne kom Strandängarna vid Valje öster om Bromölla följt av Maglaby Kärr i Bjuvs kommun.
"Svenska pärlor" är Världsnaturfondens sommarkampanj som ska lyfta frågan om ett bättre skydd för den svenska naturen. Gemensamt för alla platserna som finns på listan är att de beskrivs som platser med stora naturupplevelser men med många hotade arter och livsmiljöer som är i behov av skydd.
Gå till toppen