Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Malin Nävelsö: Feghet ger makten till mobbare.

Bomber och bränder i bostadsområden. Men det är bara ett fåtal som förstör. Skrik och gap i skolklasserna. Samma refräng: det är bara ett fåtal som sabbar.
Ett fåtal kan bara förstöra om ett flertal tillåter det. Stökpellar och våldsverkare får sin chans när majoriteten tiger och de som borde utöva makt låter bli. När Manijeh Mehdiyar, MP, och Maimuna Abdullahi, Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, utmålar Amineh Kakabaveh (V) och andra som rapporterar om förtryck i förorten som rasister ställer de sig på förtryckarnas sida. I all välmening.
I varje pressad situation kommer någon att gripa makten. Demokratin är vårt säkraste skydd mot oönskad maktutövning. Makten som sådan blir vi dock inte av med.
När läraren inte har makten i klassrummet, så tar någon annan den. Ofta den värsta mobbaren. När polisen inte kan upprätthålla samhällets makt i ett bostadsområde, så tar kriminella gäng makten.
Så det är inte en vänlighet att låta bli att tala om problemen i förorterna. Det är inte snällt att låta stökiga elever styra i klassrummet. Det är fegt.
I ursamhället gällde den starkes rätt. Det är bara genom att åter och åter hävda civilisationen vi kan skapa ett samhälle för alla.
Gå till toppen