Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Busch som Bush

De afghanska kvinnorna behöver slås fria från sina bojor. Så lät det när George W Bush år 2001 sålde in sitt krig till det amerikanska folket. I USA är friheten störst och kvinnor värderas lika mycket som män. Även med facit i hand, under de utdragna diskussionerna om USA:s tillbakadragande, har Bush insisterat på att de afghanska kvinnorna behövde räddas ur sin misär och att han faktiskt bidragit till att leda dem mot frihetens förlovade land.
Bild: Henrik Montgomery/TT
Även kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor talar om kvinnor som behöver räddning. I tisdagens P1 morgon refererade hon till Stockholmsförorten Husby där det härjar ”fundamentalister som är beredda att förtrycka kvinnor som vill besöka badhus”. Om det stämmer ska de självfallet motarbetas på alla plan. Men samtidigt som Busch och Bush talar varmt om kvinnor som behöver räddas – alltid någon annanstans – driver de eller har drivit en politik som försämrar för kvinnor överlag. Ta exempelvis det faktum att Busch Thor ställt sig kritisk till gratis preventivmedel för unga tjejer, eller att hon vill införa en lag som skulle befria vårdpersonal från att genomföra abort om det strider mot deras religiösa övertygelser: ett säkert recept för att urholka rätten att bestämma över sin egen kropp.
Det är alltid bekvämare att rädda kvinnor någon annanstans. Särskilt om man trycker tillbaka dem på hemmaplan.
Gå till toppen