Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Skånska moderater vill öppna dörren för SD

Tunga skånska moderater är missnöjda med Anna Kinberg Batras stängda dörr mot Sverigedemokraterna. Mest frispråkig är Péter Kovács, M-kommunalråd i Höganäs.

När Moderatledaren Anna Kinberg Batra i dag går upp på scenen i Almedalen har hon ett hårt tryck på sig att vässa sin opposition.
I Skåne jäser ett missnöje kring partiledningens oförmåga att hantera SD:s framgångar.
Sydsvenskan-HD kan avslöja att tunga skånska moderater vill öppna den dörr till SD som partiledningen stängt.
Péter Kovács från Höganäs, rikskänd från SVT-såpan "Kommunpampar", säger:
– Sverigedemokraterna har blivit ett stort parti. Man måste ta dem på allvar. Jag ställer inte upp på deras flyktingpolitik. Men vi har ett släktskap i andra frågor. SD är ett högerparti.
– Jag tycker absolut man kan göra upp med SD även på riksplanet, till exempel i ekonomiska frågor.
Péter Kovács anser att Anna Kinberg Batra har bakbundit sig själv som oppositionsledare genom att gå in i decemberöverenskommelsen (DÖ) med Stefan Löfvens rödgröna regering – i syfte att isolera SD från all makt.
Utan DÖ hade allianspartierna kunnat få igenom mycket högerpolitik genom att göra upp med SD.
– Decemberöverenskommelsen är förkastlig. Hade vi inte haft den så hade vi kunnat åstadkomma mycket. SD är invalda i Sveriges riksdag. Man ska kunna diskutera fråga för fråga med dem, säger Kovács.
Ett sådant uttalande är egentligen tabu inom Moderaterna. Fredrik Reinfeldt lade fast en politik som fortfarande är partiets officiella: M står för öppenhet. Allt samarbete med SD är bannlyst.
Men en majoritet av väljarna gillar inte den linjen.
Enligt en färsk Sifomätning är 65 procent av svenska folket kritiskt mot hur politikerna sköter frågan om invandring. Fyra av tio är mycket missnöjda.
Och drygt hälften av väljarna vill att de andra partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där de tycker lika.
En tidigare undersökning från Ipsos visar att moderata väljare vill samarbeta med SD i än högre grad.
Efter valet i höstas väckte Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman uppmärksamhet när han sade att Moderaternas "beröringsskräck" med SD var "lite larvig".
Nu går han längre.
– Många väljare retar sig på hur alla andra partier behandlat SD under de gångna åren, att "de vill vi inte diskutera med". Jag träffar många som tycker att den inställningen visar på ett förakt för dem som faktiskt lagt sin röst på SD. Jag tror det har bidragit till att de har vuxit, säger Lars-Ingvar Ljungman.
Motståndet mot den moderata iskylan mot SD är större i Skåne än i andra delar av landet. Här har M sina starkaste fästen: Lomma och Vellinge. Det var här som upproret mot decemberpakten började.
Först ut var Kävlinges M-kommunalråd Pia Almström. En rad skånska moderater anslöt sig till upproret.
På Skånemoderaternas stämma i maj föll förslaget att skrota DÖ med knapp marginal. Men kravet kommer åter upp på partiets riksstämma i Karlstad i oktober.
Överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna slöts under regeringskrisen i vintras. Båda sidor ville undvika ett nyval där man befarade att SD skulle växa.
Anna Kinberg Batra och de andra alliansledarna lovade att släppa igenom varje budget som minoritetsregeringen lägger fram. På så vis berövades SD sin vågmästarroll.
Det starka skånska DÖ-motståndet bekräftades i juni när riksdagen godkände den rödgröna regeringens vårbudget.
Voteringen blev indirekt ett godkännande av decemberpakten och isoleringen av SD.
Tre skånska riksdagsledamöter visade missnöje:
• Patrick Reslow, ordförande för M i Malmö, valde att bli utkvittad från omröstningen eftersom han "inte köper DÖ", som han säger, och omöjligt kunde "rösta emot den bästa politiken".
• Även Boriana Åberg från Kävlinge lät sig kvittas ut.
• Anders Hansson från Vellinge gick steget längre och röstade nej till budgetförslaget eftersom han ser DÖ som "en förhastad överenskommelse".
Deras agerande är högst kontroversiellt.
Boriana Åberg bekräftar att hon av principiella skäl är emot DÖ, men avböjer att uttala sig.
"Att diskutera förhållningssätt till Sverigedemokraterna utan att beröra DÖ blir svårt. Därför avstår jag från denna intervju", skriver hon i ett sms till Sydsvenskan-HD.
Både Patrick Reslow och Anders Hansson klargör att de skulle föredra att Anna Kinberg Batra inleder ett närmare samarbete med regeringen, men att de ser skäl för moderatledaren att öppna dörren på glänt för Sverigedemokraterna.
– Jag tror att vi kan hitta sakfrågor där vi kan komma överens med SD. Det görs i flera kommuner. Det görs i flera utskott. Men det kan aldrig gälla regeringsfrågan, säger Patrick Reslow.
– Sakfrågorna ska styra. Om flera partier tycker lika om exempelvis ett sjätte jobbskatteavdrag är det ju klart att man ska gå samman, säger Patrick Reslow.
Också Anders Hansson efterlyser "ett visst mått av samtal med SD":
– Vi måste börja prata med varandra, precis som man gör vid köksbordet där hemma. Det är ju politikens hantverk. Alliansen ska i så fall tala med en gemensam stämma, säger han.
Anders Hansson anser att M måste "respektera folkviljan" och beakta varför 15 procent av de skånska väljarna röstade på SD i senaste kommunvalet och varför SD fick mer än 20 procent av rösterna i fjorton skånska kommuner.
– Vi står långt från SD, men vi måste lyssna på alla som är folkvalda. Jag tror inte att det leder till att vi lutar oss mot SD, säger Anders Hansson.
Christian Sonesson är kommunstyrelseordförande i Staffanstorp där SD blev vågmästare i förra valet. Där har M kontakt med Sverigedemokraterna för att pejla hur de kommer att rösta, berättar han. SD stödjer Moderaternas kommunala budget.
– Taktiken att inte prata med dem eller ge dem något inflytande har inte fungerat. De har bara vuxit och vuxit. Man måste på ett seriöst sätt kunna påvisa om deras politik fungerar, säger Christian Sonesson.
De flesta moderater tar avstånd från SD:s flyktingpolitik. Många tycker dock att de förslag till skärpning som Anna Kinberg Batra lagt fram är för svaga - tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningsplikt för anhöriginvandring.
– Jag tycker vi ska sätta ett tak för hur många invandrare vi kan ta emot i Sverige, säger Peter Kovacs.
Lars-Ingvar Ljungman betecknar SD som ett "stolleparti" utan någon politik för integration.
– Men de har haft en förmåga att sätta fokus på en fråga som uppenbarligen bekymrar en stor del av svenska folket: invandringen. Många väljare tycker att vi har sopat problemen under mattan.
Gå till toppen