Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Stoppa rivningen av historiska ­­byggnader inom Gamla staden i Malmö

Skånska Dagbladet i Malmö vill förstöra en av de sista enhetliga historiska miljöerna i Malmö genom att riva två vackra 1800-talsbyggnader. På platsen vill de istället bygga ett enormt hotellkomplex i ful 60-talsarkitektur – ett nytt Caroli City? Har inte Malmö DDR-baracker så det räcker och blir över?
Skånska Dagbladet vill riva det lilla hörnhuset vid Norra Vallgatan och ersätta det med en hotellentré.Bild: Lars Brundin
Skånskan hotar nu att stämma Malmö stad på 312 miljoner kronor för uteblivna inkomster om inte rivningarna får genomföras. Detta är ett sätt att försöka tvinga igenom ett rivningsbeslut.
I Malmö fanns det knappt något motstånd mot rivningarna på 60- och 70-talet, och kanske så lite som 25 procent av den äldre bebyggelse som fanns i Malmö för femtio år sedan står kvar idag. Gamla staden har knappt några enhetliga historiska miljöer och nu är en av de sista gamla Malmömiljöerna hotad av Skånskans fula förslag.
I gamla staden i Malmö är det svårt att hitta någon miljö där det går att uppleva hur Malmö såg ut för hundra år sedan. Det finns bevarade hus här och där, men få enhetliga miljöer. Det kanske bäst bevarade större området utanför Malmös torg är Norra Vallgatan, där du i princip kan vandra från svängen vid Östra Promenaden och gå förbi femton byggnader utan att mötas av en enda modernistisk klump.
Nu vill Skånskan förstöra denna vackra vy med sin enorma låda. Om en gammal byggnad inte anses vara värd att bevara ska det som byggs åtminstone vara vackrare än det gamla. I det här fallet handlar det dock om vackra gamla byggnader som har ett kulturhistoriskt värde. Detsamma gäller för övrigt Ljus-Expertens rivningshotade 1800-talshus på Östergatan.
Experimentera gärna med modern arkitektur, men på rätt ställe. Och det är inte innanför kanalen i gamla staden i Malmö. Varje svensk stad med en historisk stadskärna borde ha regler som styr all nybyggnation inom det historiska centrumet. Det borde (precis som i Tyskland) finnas bestämmelser som kräver att alla nya byggen görs med hänsyn till omgivningarna och områdets historik. De nybyggda lådorna i närheten av Kockska huset på Västergatan visar att Malmös byggnadsnämnd fortfarande släpper igenom vilka byggnader som helst oavsett hur de ser ut.
Facebooknätverket ”Arkitekturupproret – det finns alternativ till fyrkantiga lådor” grundades som en protest mot Skånskans rivningar och vi har nu hela 2 600 medlemmar.
Vi vill att de rivningshotade byggnaderna renoveras, och att det istället görs en tillbyggnad på parkeringen i någon traditionell stil som passar in i området. Om rivningen ändå måste genomföras vill vi att den nya byggnaden ska passa in istället för att sticka ut. Bygg enligt klassisk tradition och inte enligt ful 60-talsarkitektur. Ta hänsyn till omgivningen och områdets historia. Fy skäms, Skånskan.
Daniel Wimhedadministratör för Facebooknätverket ”Arkitekturupproret – det finns alternativ till fyrkantiga lådor”
Gå till toppen