Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Vill göra träning öppen för alla

Harald Stjerna driver initiativet Träna i parken som gör träning, men även staden, mer tillgänglig för alla.

Alltihop började med ett ryggskott. Som så många andra satt Harald Stjerna mycket på kontor och stirrade in i en datorskärm i allehanda icke-ergonomiska positioner.
För att kompensera för stillasittandet gick han ett par gånger i veckan till ett gym där han lyfte tungt och snabbt. En dag small det till.
– Jag tänkte "jag har inte tid att ha ont i ryggen, jag måste jobba".
Han försökte ordna det med olika snabba lösningar, men det blev bara värre och värre. Till slut hamnade han hos en sjukgymnast, och det blev vändpunkten.
– Jag fick superohäftiga övningar. Jag kommer ihåg en av dem, som jag blev helt knäckt när jag såg. Den gick ut på att jag skulle sitta rak i ryggen och först lyfta ena foten ett par centimeter över golvet, och sen den andra.
Istället för den snabba lösning han letade efter, fick Harald börja tänka om och förändra vardagen, och stärka upp hela kroppen, särskilt bålen.
–  Jag började söka information själv, och hittade jättemycket, och började göra allt mer avancerade grejer.
Han upptäckte snabbt att det inte fanns några ställen som var lämpade för den sortens kroppsviktsträning. Istället tränade han i fotbollsmål, på lekplatser och vid vägräcken. Men Harald är en handlingarnas man, så han bestämde sig för att göra något åt det.
Han började undersöka möjligheterna att anlägga ett gerillagym, men behövde aldrig gå så långt eftersom det visade sig att Malmö stad redan hade planer på att bygga utegym, och Harald blev istället involverad.
Med en bakgrund inom sälj och marknadsföring blev det naturligt att Harald skulle sprida ordet om utegymmen. Som ett led i detta startade han förra året Träna i Parken, en Facebookgrupp som kopplar ihop de som kan träning och de som vill träna.
Arbetet började med att han kontaktade olika föreningar och träningsklubbar för att höra om de kunde tänka sig att hålla i gratis träningspass.
– Jag har en grundförståelse för småföretagens utmaningar, vilket nog hjälpte mig, men de tio första jag pratade med sa "aldrig i livet".
Så småningom anslöt dock den ena efter den andra och förra sommaren var fullbokad med olika gratis träningspass i Malmö som var öppna för allmänheten.
Projektet med Träna i parken är ett led i att göra träning tillgänglig för fler, vilket är något som Harald Stjerna brinner för.
– Träning är supertrendigt just nu, samtidigt är det väldigt många i Malmö som rör för lite på sig. Den fysiska ohälsan är större än på väldigt länge. Det finns en jättestor klyfta där. En klyfta som bland annat beror på ekonomiska faktorer, säger Harald Stjerna, och fortsätter:
– Kan man erbjuda gratis träning, så tar man också bort en av anledningarna till att folk kanske inte tränar. Tanken är också att det ska vara inkluderande och vända sig till en större åldersgrupp.
Han tycker att det är viktigt att alla känner sig välkomna.
– Det ska inte vara någon machostämning. Jag vill göra träning tillgänglig för alla. Det handlar också om att staden är till för alla. Det är en viktig poäng jag upptäckt efter första året, att göra de offentliga platserna tillgängliga för fler.

Harald Stjerna

Gör: Driver ett kreditupplysningsföretag och Träna i Parken.
Bor: Nära Folkets park, Malmö
Familj: Safiya, systern Johanna med familj, föräldrar och fantastiska vänner.
Intressen: Jobbar ganska mycket så det är ett intresse, och sen träning så klart.
Gå till toppen