Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö betar av bostadsskulden

Om tio år ska Malmö vara av med sin ”bostadsskuld”, som kommunledningen kallar det.
– Vi ska bygga ikapp de senaste årens folkökning, säger byggkommunalrådet Karolina Skog (MP).

Ilmar Reepalu (S) tog över både ord och mikrofon från moderatorn Lydia Capolicchio när Malmös miljödirektör Kerstin Åkerwall, bostadsminister Mehmet Kaplan och Malmös byggkommunalråd Karolina Skog igår diskuterade byggande i Visby.Bild: Karl Melander
Bostadsbyggande och infrastruktur är de vanligaste ämnena på årets seminarier här i Almedalen. Debatten kretsar främst kring att bygga bort bostadsbristen i storstäderna.
När Malmö igår bjöd in till bostadsseminarium i Öresundshuset i centrala Visby avslöjade Karolina Skog en ny strategi för att råda bot på stadens skriande brist på hyreslägenheter.
– Vi har en skuld på bostadsbyggandet i Malmö. Vi har inte byggt i samma snabba takt som befolkningsutvecklingen. Nu ska vi på tio år bygga bort den bostadsskulden samtidigt som vi bygger nytt även för dem som kommer att flytta till Malmö, säger hon till Sydsvenskan.
Bostadsskulden ska betas av genom att Malmö på tio år får 7 000 nya lägenheter. Därutöver ska det byggas mer än 15 000 nya bostäder för dem som flyttar till Malmö under åren 2016-25.
– Det behövs minst 2 200 nya bostäder per år. När vi ökar byggandet väntas inflyttningen öka ytterligare så att det behövs 2 500 nya bostäder per år, säger Karolina Skog.
Hon räknar med att det kommunala bostadsbolaget MKB täcker en dryg fjärdedel av byggbehovet och att det statliga investeringsstöd som införs nästa år får fart på privata bygg- och fastighetsbolag.
Men för att Malmös byggkalkyl ska hålla krävs också att regeringen minskar den så kallade "flyttskatten".
– För att bygga så många bostäder som vi behöver måste vi få regeringens hjälp med att få igång flyttkedjor så att de som bor i villor och stora lägenheter kan flytta till det som byggs nytt, säger Karolina Skog.
Därför har hon vänt sig till sin partikollega, bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) med en önskan om sänkt reavinstskatt.
Enligt alla experter skulle det öka rörligheten på bostadsmarknaden.
Karolina Skog kan också tänka sig sänkta ränteavdrag och sänkta momssatser för att stimulera flyttkedjorna.
Under seminariet mötte Malmö idel lovord för nytänkandet i nya byggnader och stadsdelar.
– Malmö är på tårna när det gäller hållbart byggande. Och Malmö var smart nog att placera högskolan mitt i staden, sade Mehmet Kaplan.
Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges arkitekter, påminde om att Malmö gjort Turning torso till Sveriges internationellt mest kända byggnad.
– Malmö har kraftfullt använt arkitektur i allt man skapat, sade han.
Och Anna Sander, forskningschef på WSP Sverige, citerade en hög makthavare från Stockholm när hon utsåg Malmö till Sveriges främsta experimentverkstad för nytt byggande.
– Malmö gör, testar och vågar. Det som går bra är toppen. Det som inte är så bra ser vi i Stockholm till att lära något av, sade hon.

Byggplanenför Malmö

Malmö ska på tio år få mellan 22 000 och 25 000 nya bostäder.
Byggplanen fram till 2025 vilar på följande sex punkter:
Malmö har en befintlig "bostadsskuld" på 7 000 bostäder.
Varje år väntas befolkningen öka med 5 000 personer, varav 2 000 nyfödda.
För dessa personer behövs cirka 1 500 nya bostäder per år.
Malmö behöver därför 2 200 nybyggda bostäder per år, varav 500 per år byggs av MKB.
Om några år lär behovet öka till 2 500 nya bostäder per år.
Kalkylen bygger på att det bor 2,1 personer i varje bostad i Malmö.
Gå till toppen