Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Personalen: ”Stäng hela psykiatrihuset”

Situationen inom psykiatrin i Malmö har blivit så pass allvarlig att de anställda upplever att de inte längre kan göra det som krävs för att förhindra självmorden.

Flera patienter har tagit sina liv inne på avdelningarna.Bild: Privat
Personalen på psykiatriska kliniken i Malmö vittnar om stress, sjukskrivningar, underbemanning och ett bristande ledarskap.
– Situationen gör att vi inte kan följa de riktlinjer som finns när det gäller självmordsprevention, säger en av de anställda.
Sedan januari 2013 har 41 patienter tagit sina liv. Självmorden har skett inne på avdelningarna, vid permission eller i samband med utskrivning.
Sjukhuset har tagit fram riktlinjer om hur man ska arbeta för att förhindra självmorden. Men enligt personalen kan man inte längre följa dem.
– Personalen orkar inte och det har aldrig varit så här mycket sjukskrivningar. Det är stress, huvudvärk och sömnproblem, säger en av skötarna som arbetat inom psykiatrin i Malmö i tio år.
Skötaren berättar förtvivlat att personalen går på knäna. Att de är för få, att de sällan får vikarier när den ordinarie personalen sjukskriver sig. När de väl får vikarier så saknas kompetens.
– Jag kan ibland jobba som ensam ordinarie på hela avdelningen med bara vikarier som inte har en susning om hur man hanterar en akut situation, säger skötaren.
– Vi försöker verkligen lägga manken till och bemöta patienterna på ett mänskligt sätt, men nu är situationen ohållbar, säger skötaren.
En annan anställd uppger att situationen har förvärrats på senare tid och att de allvarliga bristerna finns inom ledningen.
– Det som framkommit om självmordsfrekvensen är bara en liten del av allt som gått fel, eftersom det beror på en extremt illa skött organisation, förklarar den anställda.
Personalen berättar också att det har växt fram en kultur på den psykiatriska kliniken.
– Patienterna sitter uppe om nätterna med sina bärbara datorer. De går in på självmordsidor där de får tips, sen sprids informationen vidare till patienter på andra avdelningar, berättar en av de anställda.
– Här finns också material överallt som de kan använda. De behöver inte vara särskilt påhittiga för att lyckas, säger skötaren.
Självmordsbenägna patienter ska inte släppas ut. Men flera patienter har tidigare vittnat till Sydsvenskan om att det är enkelt att ta sig ut – trots självmordstankar och tvångsvård.
En faktor har varit att rökrummen försvunnit och patienterna vill ut för att röka.
– Vi gör ju bedömningar, men det är svårt eftersom patienterna vill röka hela tiden. Vi skulle behöva en extrapersonal som bara arbetar med att släppa ut och in rökande patienter, säger skötaren.
På Vårdförbundet är man medveten om problemen.
– Vi får samma signaler från våra medlemmar. Det råder en stor frustration, säger huvudskyddsombudet Leena Keränen.
Facket övervägde i förra veckan att göra en anmälan till arbetsmiljöverket på grund av den bristande bemanningen. Men den drogs tillbaka efter löften från ledningen om personalförstärkning.
– Arbetsgivaren följer inte lagstiftningen. De säger att de ska rätta till felen, men ingenting händer, säger Leena Keränen.
Sydsvenskan har sökt verksamhetschefen Sven-Erik Andersson, vi har ringt och mejlat våra frågor men inte fått några svar.
Samtidigt är frustrationen hos personalen tydlig.
– Man borde stänga hela psykiatri­huset, säger en av de anställda.
Gå till toppen