Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon vill att vi ska prata öppet om det svåra

Ångest. Depression. Adhd. Bipolaritet. Med en diagnos runt handleden vill Anna Norelius minska tabun kring psykisk ohälsa.

Anna Norelius studerar industriell ekonomi och har vid sidan om studierna startat ett projekt där hon tillverkar armband som syftar till att få fler människor att tala öppet om psykisk ohälsa.Bild: Moa Dahlin
Om psykisk ohälsa syntes på utsidan likt en bruten arm skulle omvärlden ha mer förståelse. Det tror LTH-studenten Anna Norelius som nyligen startat projektet Insikt. Genom webbsidan skaffainsikt.nu säljer hon egentillverkade armband där mässingplattor bär inskriptioner av ord relaterade till psykiska svårigheter . Sorg, fobi och ätstörning för att nämna några. All vinst går till projekt som jobbar för att öka medvetenheten kring psykisk ohälsa.
Bakgrunden till idén är Anna Norelius egna erfarenheter. Som barn kände hon sig alltid annorlunda och konstig. I sin strävan att ändå passa in fick hon under hela uppväxten betala med ständig ångest och återkommande depressioner.
Att få lov att prata om hur hon mår har inte alltid varit enkelt. Anna Norelius upplever att många är oförstående och inte vill lyssna till det som är jobbigt.
– Många tror att det är en fråga om att sluta känna efter. Att sluta vara negativ. Jag fick höra av en skolkurator att jag borde se världen mer i grönt än i rött, berättar hon.
Efter en period av svår depression och panikångest blev hon under förra året tvångsintagen på en psykiatrisk klinik. Där fick hon medicinering för ångesten och en tid därefter diagnostiserades hon med adhd.
För Anna Norelius kändes det plötsligt som att en pusselbit hade fallit på plats. Nu fick hon en förklaring till det hon tidigare inte förstått; impulsiviteten, rastlösheten och det dåliga närminnet. Varför hon ofta var okoncentrerad, men ibland superfokuserad.
Hon började må bra, bättre än någonsin tidigare. Det var då hon bestämde sig. Hon ska prata om sitt psykiska mående hur obekvämt det än är för personer i hennes omgivning.
– Genom att vara öppen med mina problem har andra öppnat sig för mig och det har skänkt styrka, säger hon.
Om fler tilläts prata om sitt mående tror Anna Norelius att upplevelsen av att vara ensam med sina känslor skulle minska.
– För mig har ensamheten varit det allra värsta. Att känna sig ensam i en värld full med människor är någonting väldigt konstigt, säger hon.
Anna Norelius hoppas att hennes initiativ ska öka förståelsen för psykiatriska diagnoser. Hon har själv stött på en del skepsis när hon berättat om sin adhd.
– Eftersom jag alltid har klarat mig bra i skolan trodde min familj och mina vänner inte att det kunde stämma. Att det bara var något jag hade fått för mig. Men jag vet att om inte jag har adhd så har faktiskt ingen det, säger hon.
Anna Norelius anser även att bilden av diagnoser behöver nyanseras. Att även positiva sidor behöver komma fram.
– Det ska inte endast ses som en svaghet. En diagnos gör en speciell, det är som en egenskap. Till exempel gör min adhd mig energisk och kreativ, säger hon.
Just nu håller Anna Norelius på att starta upp ett mentorskapsprogram där mentorer under tre månader stöttar och vägleder personer som inte får den hjälpen de behöver från psykiatrin. Mentorerna ska själva ha tagit sig igenom psykiska besvär.
Gå till toppen