Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Männen bakom våldsvågen

Bakom ett frimärke finns ledtråden till starten på våldsvågen i Malmö. Åtta män är nyckelpersoner i dåden som skakat staden.

"Jag ska ta hand om [NN] och [NN] utan hjälp från någon."
Det är i början av juni i år och polisen hittar ett väldigt litet hotbrev: två bröder, två "tjallare" ska råka illa ut. Lappen med instruktioner är noga handskriven och gömd under ett frimärke på ett kuvert på väg ut från häktet i Malmö.
"Bombmannen" ligger bakom meddelandet. Han, en tjugoåring, är tongivande bland de kriminella i området Herrgården och centralfiguren i förra höstens och vinterns rad av bränder, skadegörelser och bombdåd mot fastighetsbolaget Victoria Park.
Hans ilska mot de två utpekade bröderna - här i grafiken kallade "avhopparen" och "gängledaren" - beror på att polisen röjde att de samarbetat med polisen.
Kvällen den 7 juni börjar det. Flera skott avlossas mot en lägenhet på Ramels väg där "avhopparen" är folkbokförd. Det finns folk på platsen och såklart kulhål när polisen kommer fram. Men ingen har sett något, hört något. Inga vittnen.
Den 8 juni beslutar Jarl Holmström, näst högste chef för polisen i region syd, om en så kallad särskild händelse kring situationen i Malmö. Fokus: bombmannen och kretsen kring honom. Beslutet innebär att polisresurser frigörs.
Det behövs, för samma kväll kommer nya skott, nu med "gängledaren" som det troliga målet. Polisen är beredd och griper 27 personer på platsen, en unik händelse i svensk kriminalhistoria.
En av de gripna är bombmannens lillebror, 18 år. Följande dagar släpps allihop. Nästan. Lillebrodern sitter ännu kvar. Polisen hittade inga vapen vid tillslaget, men tack vare det snabba ingripandet hoppas man på spår av skottlossning på kläder och händer.
Följande veckor har händelserna avlöst varandra:
Seved: en handgranat exploderar den 12 juni och skadar två privatpersoner lindrigt. Bakgrunden är oklar. Det finns inte ens skvaller i den undre världen som kopplar den här granaten till övriga händelser.
Dagen efter kommer en annan, riktad attack. Fyra personer blir beskjutna, troligen med automatvapen, från en förbipasserande bil. Kulkärven går lågt - mot benen, som för att skada, inte döda. En 22-årig Sevedsman träffas i underkroppen, flera vänner till honom skadas.
Vittnen påstår att mannen bara någon dag tidigare skulle ha slagit en 29-årig tung gängman i den så kallade M-falangen.
Uppgifter från en mycket välinformerad källa i den undre världen säger tvärtom: att det är 29-åringen som är den starkare i konflikten - han har slagit och även "tullat", eller i klarspråk rånat, 22-åringen vid flera tillfällen.
29-åringen blir polisens huvudmisstänkte, men det finns bara enstaka vittnesmål som pekar ut honom. Inga oberoende observationer och inga tekniska bevis knyter honom till brottet.
"Han [29-åringen] är fri att komma fram när han vill, vi har inget på honom," säger en spaningspolis.
Det mesta talar för att skotten på Seved, om än kopplat till gängvärlden, beror på personliga konflikter, inte regelrätt gängkrig och inte kopplat till dåden på vare sig Rosengård eller Kroksbäck.
Kroksbäck: den 20 juni evakueras ett hyreshus på Norrbäcksgatan efter att någon kastat två skarpa granater mot en lägenhet. Det är troligen en tillfällighet att granatkastaren missat fälla upp en andra säkring på dem, så att de inte smäller av. Bara några dagar senare kommer nästa evakuering, nu efter att en granat hittats vid en bil.
Granaterna verkar ha sin bakgrund i en konflikt på narkotikamarknaden - cannabis. I det första fallet finns en misstänkt för själva granaterna. Dessutom två misstänkta för hot och vapenbrott mot en känd kriminell, "bankrånaren", på området före händelsen.
Dåden som de åtta personerna är inblandade i ser inte ut att hänga ihop på så vis att det ena orsakar det andra - hämnd och mothämnd. I stället är de tecken på att många mindre konflikter samlats ihop under en längre tid. Och när det i början av juni framgick att två kriminella - avhopparen och gängledaren - pratat med polisen så öppnas spärrarna.
Som en central person i Malmös undre värld säger till Sydsvenskan: "Det kommer på allvar vart femte år ungefär, så har det varit hittills och det är fem år sen sist. Man måste visa vem det är som bestämmer."
 
ROSENGÅRD 7 & 8 JUNI

"Bombmannen"
Huvudperson i vinterns händelser på Ramels väg - vågen av attentat mot fastighetsbolaget Victoria park. Ledande bland kriminella på Herrgården. Hovrätten dömde den 20-årige mannen tidigare i år för medhjälp till rån, grov misshandel, medhjälp till grov misshandel, köp av sexuell tjänst, häleri och hot mot tjänsteman. Domstolen konstaterar att han har "kriminellt tankemönster... kriminellt umgänge... kriminell livsstil".
Victoria Park försökte länge vräka honom och hans familj på grund av brott och bråk, men det var först när en hyra betalades för sent som det lyckades. Greps i vintras för dåden och är den ende av sex som ännu sitter häktad. Har erkänt en av sprängningarna och säger att han ville hämnas på Victoria Park.
 
"Lillebroder"
Artonårig yngre bror till bombmannen. Är häktad misstänkt för mordförsök efter hämndattacken mot ett annat brödrapar på Ramels väg den 8 juni. Då greps han tillsammans med ytterligare 26 misstänkta, men är den ende som sitter kvar i häkte. Har förekommit i flera utredningar om våldsbrott. Dömdes i julas till en månads fängelse för grovt vapenbrott och olaga hot - i augusti 2014 hotade han flera män med pistol och sköt i luften för att skrämma dem, enligt domen. Har vänskapsband till den så kallade M-falangen i Malmös undre värld.
 
"Avhopparen"
Tidigare gängkriminell 32-åring. Dömd för vapen- och narkotikabrott. Hoppade av för ett par år sedan och engagerade sig i en organisation för rehabilitering av kriminella. Organisationen stöddes av fastighetsbolaget Victoria Park.
Avslöjades som uppgiftslämnare till polisen när bombmannen och hans medmisstänkta åtalades i början av juni. Avhopparen var det troliga målet för skottlossningarna den 7 juni.
 
"Gängledare"
Äldre bror till avhopparen. Hade tidigare en ledande ställning i de kriminella gängen Lion Family och Black Cobra. Dömd för flera brott och enligt misstankarna drivande i en rad fall av utpressning mot småföretagare. Även han avslöjades av polis och åklagare som uppgiftslämnare till polisen i samband med att åtalet om bomberna mot Victoria Park offentliggjordes. Hans son, 13, ska ha sett en bomb placeras ut. Sonen har vittnat. Via numera nerlagda Black Cobra tidigare tät kontakt med M-falangen i Malmös undre värld. Det troliga målet för skottlossningarna den 8 juni.
 
SEVED 12 & 13 juni
 

"Sevedsman"
Det förmodade huvudmålet för skottlossningen den 13 juni - en 22-åring som är fast förankrad i Sevedsområdets tyngst kriminella kretsar. Inblandad i flera konflikter, enligt Sydsvenskans uppgifter med narkotikabakgrund. I fjor kastades en handgranat mot hans mammas lägenhet i området, som polisen uppfattar var avsedd för honom. Redan som femtonåring aktiv med narkotikabrott och våld mot tjänsteman. Uppgifter från den undre världen säger att 22-åringen ska ha misshandlat en 29-årig yrkeskriminell som är ledande inom M-falangen.
 
"M-mannen"
Dagarna efter skottlossningen jagade polisen aktivt efter den 29-årige mannen ur M-falangen. Han söktes i hemmet och de telefoner som kunde knytas till honom sattes under hemlig övervakning. Men misstankarna var inte tillräckliga för en formell efterlysning. 29-åringen är dömd för vapenbrott flera gånger tidigare och har varit misstänkt för ännu fler skottlossningar.
 
KROKSBÄCK 20 & 24 juni
 

"Kroksbäcksman"
25-åring som greps för att ha kastat två skarpa granater mot ett hus på Norrbäcksgatan. Släpptes efter tre dagars förhör. Tidigare dömd för rån. Var aktuell i en utredning rörande narkotikahantering. Förhördes efter att någon försökt spola ner flera kilo hasch i en toalett, vilket orsakade vattenläcka.
 
"Bankrånare"
Flera uppgifter, inte bekräftade av polisen, nämner en 22-åring som målet för handgranatsattacken. Enligt polisen yrkeskriminell. Dömdes redan som tonåring för bankrån, åtalad för en knivattack i fjor ihop med flera gängmän, men friad. Han bor flera våningar upp i det aktuella huset och misstänks langa cannabis.
Gå till toppen