Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förskola tystade att chefen var berusad på jobbet

En förskolechef var berusad vid flera tillfällen när hon tog hand om barnen. Hon upptäcktes, men föräldrarna fick ingenting veta.

ARKIVBILD.Bild: Hussein El-Alawi, 2012
Kvinnan ansvarar för den pedagogiska undervisningen på den privata förskolan och arbetar både som chef och förskolelärare. Under förra året blev hon deprimerad och började dricka. Vid flera tillfällen var hon berusad när hon tog hand om barnen.
Första gången det upptäcktes var när hon ramlade omkull när hon stod och lagade mat åt barnen i förskolans kök.
– När vi skulle hjälpa henne märkte vi att hon var berusad, berättar personal på förskolan.
Den andra gången var när hon hade gått iväg med ett barn för inskolning på en lågstadieskola. En person såg att hon var berusad och slog larm.
Efter händelserna gick förskolechefen med på att under en tid stanna hemma och börja i rehabilitering. Men när föräldrar undrade vart hon tagit vägen fick de ingenting veta.
Och det fanns en förklaring.
Kvinnan har inte bara inflytande över förskolan som chef, hon sitter även med i förskolans styrelse där det uppstått en jäv­situation. Styrelsen är liten och består av tre personer: en ordförande, förskole­chefen och förskolechefens 76-åriga mamma.
– Förskolechefen förbjöd oss att säga någonting till föräldrarna. Vi fick inte ens säga att hon var hemma av personliga skäl, berättar ordföranden i styrelsen.
Styrelsen tog ett beslut om att förskolechefen skulle arbeta hemifrån under en tid. Hon skulle även få behålla sin lön. Men enligt ordföranden utför hon inga arbetsuppgifter från hemmet.
– Jag är helt utmanövrerad. Det är hon som bestämmer allt, eftersom hon hela tiden får stöd av sin mamma. Är jag för någonting så är de emot, och tvärtom, säger hon.
Föräldrar fick till slut reda på att kvinnan varit full med deras barn. När det hela uppdagades skrev förskoleläraren ett brev och bad om ursäkt.
”I oktober hände det vid ett par tillfällen att jag var påverkad på förskolan. Jag utförde dock alla mina uppgifter och inget barn har tagit skada”, skriver hon i brevet.
Sydsvenskan träffar flera av de föräldrar som har barn på skolan.
– Under ett möte sa hon att det inte var så farligt att hon varit full. Hon verkar inte ta det på allvar, säger en förälder.
– Tänk om något barn hade skadats eller om hon hade tappat ett barn, säger en annan.
–  Jag har helt tappat förtroendet. Får jag en ny plats så kommer jag att byta direkt, säger en tredje.
Situationen har gjort att det nu finns en pedagog mindre på förskolan.
– Utflykter har ställts in och man har slutat med den pedagogiska verksamheten. Nu handlar det mer om förvaring, säger en besviken förälder.
Sydsvenskan har under flera dagar sökt förskolechefen som inte har svarat i telefon. Men vi får tag på hennes 76-åriga mamma som inte tycker att det finns någon risk för jäv i styrelsen.
– Det finns inga problem och inget fel i det. Jag vill inte diskutera det med dig, säger hon och lägger på luren.
Styrelsens ordförande har tillfälligt tagit över rollen som förskolechef. Hon säger att kvinnan har avbrutit sin rehabilitering och planerar att återvända till förskolan efter sommaren.
– Jag kan inte göra någonting åt det och jag är rädd att barnen blir lidande, säger hon.
Förskolan riskerar nu att stängas.

Så väljer du förskola

Titta på förskolans hemsida och ring och prata med förskolans chef. Vad har de för inriktning? Kan förskolan möta ditt barns behov?
Begär ut rapporter och ärendelistor som gäller förskolan från förskoleförvaltningens kansli. Här kan du se om det finns eller funnits problem på förskolan. Uppgifterna är offentliga och kommunen har inte rätt att fråga om varför du begär ut handlingarna.
Gå till toppen