Signerat

Malin Nävelsö: Nedkopplat är inte attraktivt.

För ett lyckligt lantliv behövs en fungerande internetuppkoppling. Inte för alla, men för väldigt många. En bekant som nyligen flyttat till Skåne från Stockholm är både frågande och frustrerad inför beskedet: ingen fast uppkoppling möjlig!
Fiberkabel behövs för att livet på landet ska fungera. FOTO: Ola NilssonBild: Ola Nilsson
Det är lätt att få intrycket att bredband snart är en möjlighet för alla. Risken finns att blicken så intensivt riktas mot framtiden att nutiden glöms bort. Det är inte smart att riva bort kopparnät innan fibernät är på plats.
Redan en snabb titt på Bredbandskartan hos Post- och telestyrelsen visar att det finns stora luckor i bredbandsnätet på den skånska landsbygden. Det är många röda områden med en utbyggnad av bredband under 10 procent. De som bor utanför de större tätorterna blir hänvisade till lokala initiativ, ofta med stöd från Landsbygdsprogrammet.
Möjligt bredband i framtiden är dessutom en klen tröst för dem som haft oturen att hamna på platser där fulla basstationer eller obefintliga ledningar gör ADSL-uppkoppling omöjlig här och nu.
Allt fler kan jobba helt eller delvis hemifrån. Men då krävs fungerande uppkoppling. Mobilt bredband räcker sällan till, framför allt inte i dag när allt fler tjänster för till exempel musik och film strömmas via internet.
För Skånes många små landsortskommuner är god tillgång till internet en av de viktigaste framtidsfrågorna. Infrastruktur är avgörande för om människor ska kunna välja ett liv på landet framför ett i staden. Den digitala infrastrukturen är minst lika viktig som den fysiska i dag, när allt större delar av både arbetsliv och fritid kan vara digitala. En kommun som vill vara attraktiv bör se till att komplettera utbudet från kommersiella aktörer med egna satsningar.
Framtiden är uppkopplad.
Gå till toppen