Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Åsikter: Cannabis splittrar och dödar

”Inte i något land i världen är cannabis för rökning godkänt som läkemedel.”

Att röka cannabis är långt ifrån ofarligt, skriver styrelsen för FMN Malmö. På bilden en cannabis-förespråkare i Kanada.Bild: Justin Tang
Den 30/5 skrev Sydsvenskan om ett antal personer som driver lobbyverksamhet för legalisering av cannabis. Att läsa artikeln om Wally Johnson och de andra så kallade cannabisaktivisterna i Malmö är inte bara plågsamt utan kan också vara direkt farligt. Farligt för den tonåring som stärks i sin tro på att cannabis är ofarligt, något man kan självmedicinera med och att drogen borde legaliseras i Sverige.
Till FMN (Föräldraföreningen mot narkotika) Malmös olika mottagningar i Skåne kommer varje vecka ungdomar och lämnar drogtester. Många av dem gör sina besök för att de insett att de måste bli kvitt drogerna och missbruket, men en del lämnar drogtester för att socialtjänsten kräver det av dem.
Ungdomarna i den kategorin har oftast gott om argument för cannabis. I stil med cannabisaktivisterna i Sydsvenskans artikel hävdar de att alkohol är farligare än cannabis, eller att narkotikalagstiftningen i Sverige är ett sätt för staten att kontrollera medborgarna. Att det är upp till var och en att bestämma över sin egen kropp och vilka substanser man vill mata den med är också en återkommande åsikt.
Samma typ av strömningar stöter vår personal på när de är ute i högstadieskolor och föreläser om just cannabis. De unga tonåringarna är ofta av uppfattningen att ingen har dött av enbart cannabis samt att drogen borde vara laglig eftersom den används i medicinskt syfte.
Två felaktiga påståenden.
Enligt Folkhälsoinstitutets statistik över dödsorsaker (Tox-reg) omkommer ett sextiotal personer i Sverige varje år med cannabis – men inga andra droger – i blodet. Inte i något land i världen är cannabis för rökning godkänt som läkemedel, och även om det vore det innebär det inte per automatik att drogen skulle legaliseras som rusmedel eller för självmedicinering.
Förutom drogtest och information till unga jobbar FMN Malmö med dem som är anhöriga till en drogmissbrukare. Vi gör ingen skillnad på om drogen som missbrukas är cannabis eller heroin. För den anhöriga är konsekvenserna desamma: att hen hamnar i ett medberoende där känslor som skuld, oro, ångest, depression och ilska är dagligen förekommande.
När aktivisterna i artikeln uttalar sig om riskerna med cannabis gör de det svepande. Wally Johnson medger att det finns ”en liten del” av dem som testar cannabis som kommer att insjukna i beroende. Ett nonchalant uttalande som kanske stämde bättre på 1970-talet då THC-halten i marijuana var betydligt lägre än idag. Räknar vi dessutom medberoende som en beroendesjukdom innebär det att en stor del av Sveriges befolkning blir sjuk på grund av cannabis och andra droger.
Det är plågsamt att läsa artiklar som den om Malmös cannabisaktivister, men när vi lägger undan tidningen känner vi oss än mer övertygade om att föreningar som vår är livsviktiga för samhället. Vi fortsätter kampen mot narkotikan – i alla dess former!
Fanny Nyberg, för styrelsen i FMN Malmö
Gå till toppen