Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Den stora mängden djur spelar roll

Anna Hedbrant, Adam Slottner och Eva-Lena Blom (C) pläderar i sitt inlägg i Sydsvenskan den 4/7 mot tanken att djurindustrin skulle ha en negativ klimatpåverkan. Tyvärr bygger artikeln på en rad betydande missförstånd.
Debattörerna har helt rätt i att i ett naturligt kretslopp ger betande djur inte upphov till någon miljöförstörelse. Men i vårt moderna jordbruk, med högre nivåer av köttätande än någonsin tidigare i mänsklighetens historia, blir djuren som föds upp för att ätas till miljö- och klimatbomber.
Vi har aldrig haft så stora bestånd av idisslare på jorden som vi har idag, och metanet som de släpper ut – en 23 gånger mer klimatpåverkande växthusgas per kilo än koldioxid – kan inte på långa vägar uppvägas av klimatgassänkor; i stället går det rakt ut i atmosfären. Innan det bryts ned har det hunnit ha en betydande växthuseffekt – det är det som är skälet till att bland annat FN:s jordbruksorgan FAO i så skarpa ordalag varnat för metanutsläppen. Samma sak gäller den lustgas, dikväveoxid, som frigörs från djurens avföring – och den är 300 gånger mer kraftfull per kilo än koldioxid. Detta är de stora klimatbovarna i köttindustrin, inte till exempel dieseltransporter vid vinterfoderinsamlingen, som debattörerna antyder.
Det finns ett skäl till att såväl FN:s jordbruksorgan FAO som en stor forskarkår pekar ut köttet som klimatbov – och det är att det eskalerande köttätandet riskerar att ödelägga vår planet fullständigt.
Martin Smedjeback, Svensk mat- och miljöinformation
Gå till toppen