Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Den stora mängden djur spelar roll

Anna Hedbrant, Adam Slottner och Eva-Lena Blom (C) pläderar i sitt inlägg i Sydsvenskan den 4/7 mot tanken att djurindustrin skulle ha en negativ klimatpåverkan. Tyvärr bygger artikeln på en rad betydande missförstånd.
Debattörerna har helt rätt i att i ett naturligt kretslopp ger betande djur inte upphov till någon miljöförstörelse. Men i vårt moderna jordbruk, med högre nivåer av köttätande än någonsin tidigare i mänsklighetens historia, blir djuren som föds upp för att ätas till miljö- och klimatbomber.
Vi har aldrig haft så stora bestånd av idisslare på jorden som vi har idag, och metanet som de släpper ut – en 23 gånger mer klimatpåverkande växthusgas per kilo än koldioxid – kan inte på långa vägar uppvägas av klimatgassänkor; i stället går det rakt ut i atmosfären. Innan det bryts ned har det hunnit ha en betydande växthuseffekt – det är det som är skälet till att bland annat FN:s jordbruksorgan FAO i så skarpa ordalag varnat för metanutsläppen. Samma sak gäller den lustgas, dikväveoxid, som frigörs från djurens avföring – och den är 300 gånger mer kraftfull per kilo än koldioxid. Detta är de stora klimatbovarna i köttindustrin, inte till exempel dieseltransporter vid vinterfoderinsamlingen, som debattörerna antyder.
Det finns ett skäl till att såväl FN:s jordbruksorgan FAO som en stor forskarkår pekar ut köttet som klimatbov – och det är att det eskalerande köttätandet riskerar att ödelägga vår planet fullständigt.
Martin Smedjeback, Svensk mat- och miljöinformation
Gå till toppen