Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Malin Nävelsö: Tystnaden sänker sig över ett land belagt med munkavle.

Yttrandefriheten är inte hotad i Spanien. Den är snarare avskaffad. Ett paket av nya lagar samlade i medborgarskyddslagen trädde i kraft 1 juli och innebär att spanjorer måste tänka sig för både en och två gånger innan de ger sig på att demonstrera eller diskutera politik i sociala medier. Oppositionen kallar den “munkavlelagen”, Ley Mordaza.
Spanska demonstranter protesterar mot "munkavlelagen" med en karikatyr av premiärminister Mariano Rajoy i nazistuniform.Bild: Andres Kudacki
Att hålla demonstrationer vid samhällsviktiga platser kan ge böter på svindlande summor: 600 000 euro är det högsta bötesbeloppet för en demonstration utan tillstånd. Till samhällsviktiga platser räknas parlamentet, men också exempelvis transportcentra. Att uppmana till aktioner utan tillstånd på sociala medier är också förbjudet. En ohälsosam tystnad lägger sig över det spanska samhället.
Sedan finanskrisen 2008 har demonstrationerna varit många i ett Spanien där arbetslösheten är skyhög och åtstramningarna i ekonomin märks överallt. Enligt polischefen Ignacio Cosidó har demonstrationerna till stor del varit fredliga, men styrande Partido Popular och premiärministern Mariano Rajoy har alltså ändå gått fram med ett lagpaket som inskränker grundläggande demokratiska rättigheter.
ID-handlingar ska till exempel medföras så snart man lämnar hemmet, vilket för tankarna till diktaturer och apartheidstater.
I lagpaketet ingår också en mängd åtgärder för att stärka polisens roll. Att visa bristande respekt för polisen kan ge böter. Det föreligger stor risk att det blir polisens version som avgör vad som räknas som bristande respekt.
Det är nu också förbjudet att fotografera eller filma situationer för användning som kan innebära fara för en polis eller hens familj. Med sådana lagar blir det svårt att dokumentera eventuella övergrepp som polisen gör sig skyldig till. Pressfriheten hotas eftersom medier inte får publicera bilder som kan ha tagits på detta vis och det är oklart när brottet egentligen begås. Kan poliser begära att få se foton direkt när de tas? Ingen vet än.
Oppositionspartierna har överklagat medborgarskyddslagen till Spaniens högsta domstol. Domstolen ska nu bestämma om den tar upp ärendet, men även om den gör det har lagen trätt i kraft. Det kommer att dröja innan en prövning kan visa om den strider mot Spaniens konstitution. I vinter är det val till parlamentet och oppositionen har lovat att riva upp medborgarskyddslagen om de vinner. Det är bara att hoppas att det löftet håller, även om de oroliga tiderna lär fortsätt efter valet.
Övriga EU-länder behöver markera mot Spanien. Den här typen av lagar hör inte hemma i en demokrati. Att i oroliga tider urholka de demokratiska rättigheterna är det sämsta ett land kan göra. Tystnad är inte detsamma som frid. På sistone har den grekiska krisen överskuggat allt annat. Spanien valde en annan väg än Grekland och har gjort stora åtstramningar. Nu verkar det som om landets ekonomi håller på att hämta sig. Det får inte fördärvas av en lagstiftning som stänger debatten och sätter medborgarnas rättigheter på undantag.
I lagpaketet ingår även lagar som inte direkt riktar sig mot yttrande- och mötesfrihet. Till exempel skärps narkotikalagstiftningen och det blir förbjudet att dricka alkohol på allmän plats. Det är uppenbart att Partido Popular vill koppla ett hårt grepp om samhället och påtvinga det spanska folket ett lugn det knappast känner.
Förhoppningsvis visar spanjorerna sina styrande att censuren och kontrollen från Francoåren inte är välkomna tillbaka. Med knappt fyrtio år på nacken är den spanska demokratin definitivt för ung för att gå i pension.
Gå till toppen