Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ursäkta flygröran - vi bygger om!

Det är mycket flyg i luften över Malmö. Orsaken finns på andra sidan Sundet - ett par månader till.

Mäklaren Christian Arvill försökte visa hus i Malmö på måndagen. Då flög ett flygplan flög så lågt över taken att spekulanterna hoppade högt, berättar han.
Och det är fler som märkt av den ökade flygtrafiken de senaste dagarna.
Den enkla förklaringen är att Köpenhamns flygplats på Kastrup är byggd i formen av ett H: två långa banor och en kort på tvären. De två långa pekar ena änden mot nordost. Drar man ut en linje mot den svenska kusten tar den mark mellan Barsebäck och Landskrona.
Den mindre tvärbanan pekar mot sydost, i riktning mot Klagshamn på den svenska sidan.
På måndagen ökade trafiken till tvärbanan och fler flyg tog därför en sväng över Västra hamnen och centrala Malmö. Sedan svängde de söderut och vid Klagshamn lämnade de land och flög rakt över till Kastrups tvärbana. Så lär det fortsätta till september.
– Det finns flera skäl till den ökade flygtrafiken över Malmö på tisdagsmorgonen. Det ena är att det var mycket flygtrafik i hela Europa och det var många förseningar. Då får planen vänta på att landa och under tiden flyger de i närheten, till exempel över Malmö, säger Lars Lemche, presskontakt på den danska storflygplatsen.
Den andra orsaken är att en av de två stora huvudbanorna ska repareras under två månader.
– Det var tjugo år sedan sist, så det är dags, fortsätter Lars Lemche.
Och samtidigt passar man på att bredda banan med fyra meter på varje sida. Då kan det relativt nya jätteplanet Airbus 380, med plats för upp till 600 passagerare, landa och starta säkert. Trafiken inleds i december, då Emirates öppnar en linje till och från Dubai. Och det lär inte svänga över Malmö.

Mer eller mindre flyg i luften?

Alla kan undersöka flygtrafiken över Malmö och Kastrup.
Du hittar verktyget via sajten dit.cph.dk eller direkt på adressen http://webtrak5.bksv.com/cph
Där kan man se flygtrafiken i nuläget eller valfri tidpunkt.
Jämför man läget för en månad sedan med flygtrafiken under tisdagen, så syns ingen ökning.
Gå till toppen