Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De hittade hem bland blommor och bin

De var på jakt efter något lantligt med pendlingsavstånd. Det landade på hus, traktor och ett 250 kvadratmeter stort växthus som huserar ett mini-Toscana på vintern.
– Det känns som att vi hittat vår plats, säger Anette Trönnberg Lundin.

Flädersaften är hemmagjord och katterna springer runt benen.
– Tänk att kunna ha ett litet vindkraftverk som inte ger allt för mycket ljud ifrån sig, säger Zacharias Williamsson.
De njuter av sin första sommar som husägare. Men att de efter tre år av husvisningar, hamnade här bland åkrar i Arrie var inget annat än en slump.
– Min pappa var på besök hos mannen som bodde här. Han berättade hur han skulle hålla på max två år till. På vägen hem ringde pappa mig och tipsade oss om att åka dit och titta, säger Anette Trönnberg Lundin.
Flytten till ett gammalt hus och allt vad det innebär har snabbt gjort dem händiga.
– Tidigare kunde jag ingenting om rör. Men när värmepumpen och varmvattenberedaren gick sönder var det bara till att lära sig och installera en ny, säger Anette Trönnberg Lundin.
Växthuset kom med på köpet och när Zacharias Williamson visar deras "lilla" odling av tagetes uppenbarar sig ett hav av blommor. I dag jobbar han heltid på ett växthus i Malmö.
– Vi är intresserade av odling båda två. Men när vi kom hit var det tistlar och nässlor upp till naveln, säger Zacharias Williamsson och visar med handen.
Ljudet av bin som flyger mellan blommor fyller rummet och det är fuktigt. Anette Trönnberg Lundin spenderade mycket av sin barndom med att springa runt bland blommorna i föräldrarnas växthus och känner sig hemma här.
– Mina föräldrar sysslade med jordbruk. När jag var fyra år kom pappa hem och berättade att han hade köpt ett växthus. Mammas reaktion var "Vad sa du att du hade gjort", säger hon.
I vintras var det närmare 700 växter som checkade in på deras hotell. Idén om ett växthotell föddes samtidigt som de köpte huset.
– Många växter överlever inte vintern och det är för varmt för dem inomhus. Det känns synd att behöva slänga dem efter en säsong, säger Zacharias Williamsson.
Bakom många växter finns en historia och Anette Trönnberg Lundin berättar om människor som smugglat med sticklingar från Afrika och packat ner citroner från Spanien i väskan.
Att strosa runt och vattna oliv- och citrusträd blev en rejäl energiboost i det annars trista vintermörkret.
– Det blev mörkt så tidigt så vi fick ha en massa lampor tända. Det var alldeles grönt här inne och luktade ljuvligt. Så det var riktigt mysigt att gå runt här och pyssla med växter, säger Anette Trönnberg Lundin.
Drömmen är att bli självförsörjande med både el och mat. Men någon gårdsbutik har de aldrig funderat på att starta. Eller?
– Nej inte direkt, säger Anette Trönnberg Lundin.
– Jo vi har ju pratat om att sälja lite krukor och växter, säger Zacharias Williamsson.
– Ja och ett tag var vi ju inne på att göra om hela växthuset till butik, tillägger Anette Trönnberg Lundin innan de brister ut i skratt.
Anette Trönnberg Lundin, Zacharias Williamsson
Bor: Arrie
Ålder: 27 år
Gör: Drive Lilla Toscana växthotell
Fritid: Trädgård, hembrygg, resa och loppis.
Gå till toppen