Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Det nya Sverige imponerar

Jantelagen håller på att svikta. Äntligen. Guidetti. Zara Larsson. Zelmerlöw. Bernadotte. Lewicki. Khalili. Milosevic. Carlgren. Nilsson Lindelöf . Augustinsson. Konate. Tack för att ni vågar visa framfötterna utan att be om ursäkt.
Mikael Ishak, Isaac Kiese Thelin, Oscar Hiljemark, John Guidetti, Alexander Milosevic och Branimir Hrgota jublar med pokalen efter matchen mellan Sverige och Portugal i U21-EM.Bild: CARL SANDIN
Ja, jag vet. Det politiska läget inklusive budgetar är en soppa. Hemvändare kallar Sverige för ”kallt”. Sverigedemokraterna norpar röster som aldrig förr. Klimatförändringarna gjorde maj och juni till både regniga, mörka och trista månader. Terrorattackerna kommer allt närmare våra favoritresmål, nu går vi inte ens säkra på badstränderna. Vi har fasiken mycket att deppa ihop för. Tur då att vi har en ny generation på gång. En generation som vågar bryta mönster, som är hoppfull, stark och modig bortom alla gränser.
Mycket har sagts om de unga. De vill inte jobba för sig. De pratar ett knapphändigt språk – ska vi förlora den traditionella svenskan? De är för kaxiga. De tror för mycket om sig själv. De vill bli chefer utan att gå den hårda vägen. De är bara intresserade av skärmar, de sitter där hela dagarna. Ingen vill flytta ut på landsbygden. Alla vill bli kända i dokusåpor. Hur ska framtiden te sig med dessa individualister?
Flera har nyss visat det. Kvinnliga prinsessor tar mikrofonen vid viktiga sammankomster och bröllop. Unga artister står upp mot näthatet. Svenska idrottare slår rekord. Vi vågar vinna Eurovision Song Contest trots att vi nästan nyss vunnit. Det spelar ingen roll, vi vet att vi är bäst och vi vet att vi kan vinna om och om igen. Just det visar oss den nya generationen när de sparkar ut jantelagen med huvudet först genom vindrutan. I förra veckan visade Håkan Ericson, förbundskaptenen för svenska U21-herrlandslaget, detsamma. Det kan gå hur bra som helst.
Ericson har bevisat att det går att leda att gäng unga tuppar med känsla, respekt, empati och ödmjukhet. Vi bygger kring människors inre styrka. Vi köper den nya generationens kaxighet och vilda upptåg. Vi låter dem veta att ingenting är omöjligt. Vi låter dem lysa starka som individer men lär dem känslan att få dela det med andra, i ett lag. Vi lär dem, eller kanske är det de som lär oss, att respektera varandra och alla sorters människor. För visst är det så, att det unga landslaget visar upp Sveriges bredd och mångfald. Vi lär dem ödmjukhet, generositet och tacksamhet. Mitt i vår glädjeyra går vi därför runt och tackar och tröstar de portugisiska spelarna. Vi springer fram till spelaren som just missat sin straff och säger: ”Det är okej. Vi står bakom dig, vi gör det här som ett lag, tillsammans.” Vi låter de tystlåtna vara tysta och de högljudda få höras. Tillsammans.
Så jag vet inte. Individualister javisst. Men det här laget har visat att det är möjligt för nya generationer att skapa underverk. Det känns tryggt. Så tack. Tack för det nya Sverige. Tack för ert mod. Njut av sommaren, Sverige. Njut med härlig magkänsla. Den nya generationen är här. Och den imponerar, stort.
Veronica Charlott Nilsson
Gå till toppen