Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pappan kritiserar sjukhuset efter sexåringens död på Sus i Lund

En pojke avled på en barnavdelningen i Lund. För lite personal var i tjänst den natten.
– Hade vi vetat det så hade vi själva vakat över honom, säger pappan.

Bild: Nelly Herzberg
Barnet, som hade epilepsi, dog under en natt i april i år. På morgonen hittade en sjuksköterska honom livlös i sängen.
Hjärt-lungräddning påbörjades, men barnets liv gick inte att rädda.
Pojken hade blivit svårt sjuk och låg nedsövd i respirator i två månader på barnintensivavdelningen. När hans tillstånd stabiliserades väcktes han och flyttades små småningom till en barnavdelning.
Den aktuella natten, pojkens andra natt på barnavdelningen, fanns det inte tillräckligt med personal, uppger sjukhuset.
– Det var en person som vakade över två barn samtidigt. Man hade önskat två, säger chefläkare Daina Selga på Sus.
Hon menar att pojkens tillstånd hade bedömts som stabilt den kvällen. Hon säger också att funktionen "vak" inte gör medicinska insatser, eftersom det inte är en sjuksköterska. En sjuksköterska fanns också på plats och hade "tät tillsyn" av barnen, enligt sjukhuset. Det var den sjuksköterskan som fann barnet livslöst på morgonen. En utredning om händelsen pågår just nu och sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan.
– Obduktionsutlåtandet är inte klart, inte heller vår händelseanalys, som ska ta reda på vilka de bakomliggande orsakerna var till dödsfallet. I den ska allt utredas, de medicinska orsakerna, vilken personal som var på plats och vad de gjorde, säger Daina Selga.
Pär Roos, pappa till pojken, är kritisk till uppgifterna från sjukhuset. Enligt honom var det två personer som presentades som "vak" för de båda barnen. Han säger också att han och hans fru var beredda att stanna hos sonen, men att föräldrarna fick besked av personalen att de kunde gå hem för natten.
Pär Roos menar att föräldrarna hade stannat hos sin son den natten - om de hade känt till personalbristen.
– Jag var beredd på att stanna. Detta hade kunnat förhindras, om de bara hade varit ärliga den kvällen.
Pär Roos vill nu att utredningen går till botten med vad som hände, om hans son fick tillräcklig uppsikt och varför inte föräldrarna blev informerade om personalbristen.
– Vi vinner ingenting på det här. Vi vill bara att sanningen ska komma fram. Genom det vill vi rädda ett annat barn, så att det inte ska bli galet igen nästa gång, säger Pär Roos.
Chefläkare Daina Selga säger att hon inte kan svara på frågorna än.
– Vad internutredningen visar är att det var ett vak till två barn. Men hur informationen till föräldrarna har gått, det kan jag inte svara på.
Hade ni tillräcklig uppsikt över barnen?
– Det vet vi inte än, det måste händelseanalysen avgöra. Vi får besked på vad som framkommit i utredningen i augusti, säger hon.
Gå till toppen