Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre döms för julaftonsbomben mot Victoria Park

Tre av de åtalade döms för bomben på julafton mot bostadsbolaget Victoria Park på Herrgården i Malmö.

Bild: Moa Dahlin
Han döms även för att ha bränt ner ett sophus – det brottet klassas som skadegörelse.
20-åringen är nöjd, men har inte bestämt om han ska överklaga.
– Han är glad att han bara är dömd för det han har gjort och att straffet inte blev längre, säger 20-åringens advokat Mikael Nilsson.
– Men han har suttit häktad lång tid, det är påfrestande, han har restriktioner. Sådana skäl kan göra att man inte överklagar domen, att man inte orkar sitta häktad längre.
Han ser med "stor tillfredsställelse" att tingsrätten frikänner hans klient för bomberna den 20 och 21 december. Dessutom blev fängelsestraffet betydligt kortare än de åtta år som åklagaren hade krävt.
20-åringen är också nöjd med att ingen av kompisarna blev dömd för att ha varit med och planerat och utfört själva bombdådet.
– Han är glad att de blev frikända. Han tog ju på sig julaftonssprängningen helt och hållet själv. Nu dömdes visserligen två kompisar för medhjälp. Men det blev ungefär som han tyckte att det skulle bli, säger advokat Mikael Nilsson.
De två yngre kompisarna döms för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse – bomben på julafton. De får ungdomsvård respektive skyddstillsyn. Pojkarna är idag 16 respektive 17 år gamla. De döms för att ha hållit vakt på gården vid sprängningen – syftet ska dels ha varit att ingen skulle gå förbi och skadas vid explosionen, dels att 20-åringen inte skulle avbrytas när han placerade ut bomben och tände på.
Tre personer frikänns helt, däribland den skolanställde mannen i 40-årsåldern.
Den 20-årige huvudmannen hade även åtalats för de två tidigare bomberna mot bostadsbolagets kontor, den 20 respektive 21 december. De frikänns han ifrån.
Julaftonsbomben ansåg åklagaren skulle rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse, medan 20-åringens advokat argumenterade för att det bara var en grov skadegörelse. Tingsrätten landar ungefär mitt emellan och dömder för allmänfarlig ödeläggelse av normalgraden.
Att det inte var skadegörelse kommer tingsrätten snabbt fram till – bomben kunde ha skadat människor, även om hans två yngre kumpaner agerat vakter. Någon avspärrning med gamla polisband som 20-åringen hävdat att han satt upp fanns inte, enligt tingsrätten.
För att komma fram till att den allmänfarliga ödeläggelsen inte var grov referarar tingsrätten till juridiklitteraturen. Där sägs att grovt brott kan det bli vid sprängningar av till exempel järnvägslinjer eller befästningsanläggningar. Jämför man med grov mordbrand handlar det om attentat mot "egendom av särskild betydelse". Så kan inte Victoria Parks lokal klassificeras, enligt tingsrätten.
Att bomben sprängts i ett bostadsområde räcker inte för att brottet ska bli grovt, enligt tingsrätten. Skadorna på fastigheten var också inte heller tillräckligt stora.
Skadeståndet som de tre dömda ska betala tillsammans blir inte särskilt stort: 53464 kronor, samt 7000 kronor extra för 17-åringen och 20-åringen som döms för sophusbranden. I stämningsansökan uppgavs värdet på skadorna till cirka 275000 kronor, men de tre dömda behöver bara ersätta försäkringsbolaget för momskostnader.
Åklagare Neela Frisell säger att hon måste läsa och analysera tingsrättens dom innan hon vill kommentera den.
– Domen är rätt omfattande, så vi behöver lite tid för att läsa och begrunda vad tingsrätten har skrivit, säger Neela Frisell.
Gå till toppen