Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pengabrist sätter stopp för parkplaner

Jättesatsningen på Folkets park i Malmö blev – en hoppkudde. Nu är det oklart hur det blir med parkens förvandling.

Folkets park är Malmös äldsta och mest populära park, med runt två miljoner besökare om året. I höstas klubbade tekniska nämnden en jättesatsning på Folkets park: en total ombyggnad och upprustning för 83 miljoner kronor.
Men sedan tog Malmö stads pengar slut. Fullmäktige slaktade gatukontorets budget. Så stora delar av den planerade upprustningen av Folkets park har kastats i papperskorgen. Och resten har skjutits på framtiden.
–  Det har knuffats fram och skjutits på i flera omgångar. Det är klart att det finns en frustration över det här, säger Mårthen Gunnarsson, som är chef över Folkets park sedan fyra år tillbaka.
Mårthen Gunnarsson, som är chef över Folkets park, visar upp de provisoriska lekattraktionerna. Ett nytillskott är dj-anläggningen, där besökare kan spela musik från sin egen telefon.Bild: Peter Frennesson
Han visar runt bland de tillfälliga attraktioner som roar barnen, i väntan på nya pengar och beslut. Just nu är stora delar av parken ett provisorium. Tivolit har packat ihop sina karuseller och flyttat. Planerna på den stora park-och-dalbanan som skulle byggas istället har skrotats.
Hörnet bakom Barnens scen är en byggarbetsplats.
Debaser och Amiralen har fått nya ägare, som ännu inte har fått snurr på verksamheten.
Ridhuset har stängt, hästarna och kaninerna har flyttat och Arken har rivits sedan föreningen Ponnygården Arken gick i konkurs julen 2013. Här ville tekniska nämnden starta en ny minibondgård för barnen i Malmö. Men kommunstyrelsen vägrade skjuta till pengar.
Medan parkhörnet växer igen används det till gratisnöjen: en hel grupp med förskolebarn tjoar glatt medan de kastar kottar mot en presenning som Friluftsfrämjandet har spänt upp. Och föreningen Hidde Iyo Dhaqan från Seved vill sätta upp bikupor och göra om ett dött träd till Sveriges största insektshotell.
– Vi vill att Malmöbarnen ska få uppleva en vildvuxen trädgård där insekter och bin trivs, säger Lasse Flygare, som är aktiv i föreningen.
Minibondgården Arken har försvunnit från Folkets park. Nu får marken växa igen, eftersom det inte finns några pengar eller klara framtidsplaner. Lasse Flygare från föreningen Hidde Iyo Dhaqan vill förvandla området till en vildvuxen trädgård för bin och andra insekter.Bild: Peter Frennesson
Två barn som bor i närheten och ofta besöker parken är Damon Corter, 4 år och Naemi Corter 1,5 år. När vi träffar dem klättrar de runt i hinderbanan som har slängts upp provisoriskt mittemot restaurang Far i hatten.
–  Här är väldigt mycket att göra för barnen: stora lekplatser, plaskan, de här tillfälliga grejerna. Men det känns lite som att parken provar sig fram just nu, säger barnens mamma Lina Andersson.
Damon Corter, 4 år och lillasyster Naemi Corter 1,5 år leker i den provisoriska hinderbanan som finns i Folkets park över sommaren. Barnens mamma Lina Andersson tycker att det finns massor av aktiviteter för barn i parken - men skulle gärna se att hundar också fick besöka parken. "Kanske kunde de bygga en hundrastplats där bondgården fanns innan, där är ju ledigt nu."Bild: Peter Frennesson
Den planerade jätteupprustningen för 83 miljoner kronor har alltså skrotats. Praktpjäsen skulle bli en park-och-dalbana, en park på höjden som vann juryns tävling för drygt ett år sedan. Men så blir det inte. Pengarna saknas. Som nödlösning blåste parken istället upp en ny hoppkudde där park-och-dalbanan skulle stå.
–  Hoppkudden är en nödlösning. Den tar stor plats och kostar nästan inga pengar. Sedan blev det världens succé också, säger parkchefen Mårthen Gunnarsson.
Uppe på kudden kryllar det av barn som outtröttligt studsar upp och ner under glada skrik.
De enda ombyggnadsprojekt i parken som det säkert finns pengar till är de två som genomförs i år: i hörnet bakom Barnens scen håller lekplatsen på att byggas ut. Och till hösten ska en liten park och lekplats för större barn anläggas bredvid Far i hatten.
–  Det andra ligger så långt fram i tiden att det inte är säkert att det blir, säger Mårthen Gunnarsson.
Nästa år fyller parken 125 år. Men jubileet kommer att firas med uppgrävda avloppsrör. VA-ledningarna i hela parken är så gamla att de måste bytas ut. Det gör att parken kommer att vara uppgrävd i flera år framåt.
Kommunalrådet Milan Obradovic (S), som också är ordförande i tekniska nämnden, upprepar gång på gång att Folkets park är en fantastisk park. Men just nu finns det inte pengar till upprustningen.
– Vi är väldigt överens om att detta är en prioriterad plats. Vi ska försöka göra vad vi kan med de medel vi har och försöka få fram mer pengar, säger Milan Obradovic.

Vad tycker du om Folkets park?

Claes Sjödahl, Helsingborg: "Vi åkte hit för att vi hade planerat en liten utflykt med Tesla, mitt ena barnbarn. Då kom vi på att gå hit. Det vi har sett är väldigt bra, här verkar städat och rent och mycket att göra för barnen."Bild: Peter Frennesson
Sanna Karlsson, Seved: "Det är en bra park, en mötesplats för livsfilosofi. Jag skulle gärna vilja ha något konstnärsprojekt här, att konstnärer fick träffas och göra konstverk i parken. Det vore spännande!"Bild: Peter Frennesson
Camilla Bengtsson, Sankt Knut: "Folkets park är en fantastisk tillgång i staden, vi är här nästan varje dag. Jag gillar just att det är gratis, tillgängligheten. Jag tycker att det är jättebra att tivolit försvann, när man är här så ofta önskade barnen varje dag att få åka karusell. Men det är synd att den där parkoiden inte blir av, det lät spännande."Bild: Peter Frennesson

Malmös äldsta park

Folkets park anlades i början av 1800-talet av affärsmannen Frans Suell. Hans sommarhus, Suellska villan, ligger alldeles vid entrén mot Norra Parkgatan. Från början var det en privat park, men i mitten av 1800-talet öppnade den för allmänheten. År 1891 köpte Socialdemokratiska föreningen parken och 1893 döptes den om till Folkets park. Parken dominerades av dansbanor och uteserveringar, som nuvarande Far i hatten. 1903 byggdes Moriska paviljongen och på 1920-talet expanderade parken norrut, där det byggdes ett nöjesfält med pariserhjul och berg-och-dalbana. 1991 köpte Malmö stad parken, som då var väldigt nergången. Sedan dess har parken rustats upp och antalet besökare har successivt ökat. Toppen nåddes Eurovision-sommaren 2013, med 2,1 miljoner besökare från Malmö och kranskommunerna. Förra året sjönk antalet besökare till 1,9 miljoner.
Gå till toppen