Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

426:e matchen blir Therese Sjögrans sista

Idag slutar Sveriges genom tiderna mesta fotbollsspelare.
214 landskamper och 425 matcher med klubblaget räcker.
”Jag känner mig mätt på fotboll just nu” säger Therese Sjögran.

Therese Sjögran gör i eftermiddag sin sista match i karriären.Bild: Lars Dareberg
I augusti ska hon köra ner till Malmö ip, precis som alla andra dagar. Men istället för att snöra på sig fotbollsskorna ska hon gå in och sätta sig vid sitt nya skrivbord på kansliet.
– Jag tror inte att jag fattar just nu att jag faktiskt spelar min sista match. De känslorna kanske kommer efter slutsignalen, eller en vecka senare eller när jag börjat mitt nya jobb som sportchef, säger Therese Sjögran.
Att sluta är ett av de svåraste besluten hon har tagit. Även om det känns helt rätt. Therese Sjögran vill sluta på topp.
Motivationen att fortsätta känns inte lika stark längre. Fotboll är inte riktigt lika kul.
– Jag vill inte bli en sådan som forsätter trots att hon borde ha slutat. Fotboll har alltid känts skitkul, nu gör det inte riktigt det, därför är det rätt tillfälle att lägga av.
Hon kom till Malmö 2001. Tidigare spelade hon i Wä som gick upp i allsvenskan och alltid slutade på nionde plats. I Malmö blev tempot högre, landslagsspelarna fler och Therese Sjögran blev allt oftare ordinarie i blågult. Hösten 2003 tog hon tjänstledigt från sitt jobb på en resebyrå och åkte med landslaget till USA. Hon kom hem med ett VM-silver.
Läs mer: Bildextra: Therese Sjögrans karriär
– Vi fattade ingenting av hur stort det hade blivit hemma i Sverige. I USA kändes det mest som vi förlorat ett guld. När vi kom hem igen blev det mer som om vi hade vunnit ett silver. Det kändes plötsligt som att alla visste vilka vi var.
Fyra år senare blev VM allt annat än vad Therese Sjögran hade föreställt sig. Sverige gick från en silvermedalj till att åka ut i gruppspelet. Samtidigt var det turbulent på hemmaplan.
– Malmö FF hade bestämt sig för att de inte ville ha kvar oss i sin organisation. Det var såklart otroligt tufft. Att vi sedan blev LDB var tur, annars hade vi nog inte funnits kvar som lag.
Therese Sjögran har redan klivit in i rollen som sportchef, i alla fall i tanken. När hon minns övergången från MFF till LDB FC Malmö gör hon klart att framtiden ligger i att alla stora klubbar måste satsa seriöst på både herr- och damlag.
– Det är 2015 nu, det kan inte se ut som det gör längre.
Mycket har hänt under hennes år i elitfotbollen. Från att alla i laget jobbar heltid vid sidan av planen till att alla har blivit proffs. Från att som flickspelare inte känt till en enda tjej som spelat fotboll till att hon får skriva autografer och prata barn om fotboll.
– Det är nästan det bästa, när en elvaåring kommer fram och pratar om hur man spelade i matchen förra veckan. Att de faktiskt följer oss och att det betyder någonting. Det är ju hur stort som helst. Förebilder tror jag är väldigt viktigt för utvecklingen.
När domaren blåser av dagens match tar en lång fotbollskarriär slut. Therese Sjögran vet inte hur hon kommer reagera. Men hon vet att i augusti börjar en ny resa.
– Det är mycket jag ska lära mig från grunden. Jag kommer göra allt ifrån att åka runt och kolla på flicklagsmatcher till att skriva kontrakt. Det känns väldigt spännande och det är kul att det snart börjar.
Missa inte sista chansen att se Sveriges genom tiderna mesta fotbollsspelare Therese Sjögran på elitnivå. Efter 214 landskamper och 425 matcher tackar Rosengårds stjärna för sig. Det handlar om semifinal i svenska cupen mot Umeå på Malmö idrottsplats klockan 13. Fritt inträde.

Therese Sjögrans matcher

Här är Sjögrans matcher och mål i sina olika lag:
Lag Matcher Mål
FC Rosengård* 425 122
A-landslaget 214 21
U21-landslaget 5 3
U20-landslaget 15 5
F16-landslaget 2 0
* FC Rosengård har tidigare hetat Malmö FF, Malmö FF Dam och LDB FC Malmö.
Gå till toppen