Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Felaktigt försvar för Ship to Gaza

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Bengt Andersson rycker på Med andra ord (8/7) ut till Ship to Gazas försvar. Han har dock fel i allt. Redan rubriken är falsk. Israel har enligt internationell lag rätt att bedriva maritim blockad av Gaza. Detta har fastslagits av bland andra FN:s Palmerkommission.
Besättningen på Marianne, Ship to Gaza, jublar.Bild: Pablo Miranzo
Vidare upplyser Bengt Andersson oss om fartyget Mariannes last. Det blir fel igen. Det var inte ”solpaneler och medicinsk utrustning”. Lasten utgjordes av två kartonger, en större som innehöll en solpanel och en mindre som innehöll en inhalator. Det påminner om tidigare års laster med ”humanitär hjälp”: en boll, ett sexpack mineralvatten, en grabbnäve utgångna mediciner.
Anderssons siffror gällande offren i förra sommarens palestinska raketkrig mot Israel stämmer inte heller. Över hälften av de döda på den arabiska sidan var stridande. För den som vill se, finns det listor över de stupade, med namn, ålder och ofta bild.
Bengt Anderssons okunskap är dock förståelig. Den propaganda som sprids av den mäktiga antiisraeliska lobbyn får stå oemotsagd. Vid sitt besök i Malmö förärades Ship to Gaza två helsidor i Sydsvenskan, utan en enda besvärlig fråga. Ingen kom på idén att gå ner i lastutrymmet och titta på alla dessa solpaneler och all den medicinska utrustning besättningen sade sig medföra.
Man ska ju inte ifrågasätta en fredsaktivist, även om freden de förespråkar ska byggas på Israels ruiner…
Markus Stettiner
Gå till toppen