Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Företag hotar med att lämna Lund

Företaget Flextrus hyr en parkeringsplats av kommunen som de inte kan utnyttja eftersom den blivit boplats för EU-migranter.

Efter närmare ett års försök att få tillbaka parkeringsplatsen funderar företaget på att flytta om inget händer.
– Kommunen får välja vad de prioriterar, säger Maud Rahm som är vd för Flextrus och även representerar Å & R Carton.
Det är två stora företag i Lund med sammanlagt 400 anställda som ligger vid Åkerlund & Rausings väg.
– Vårt problem är att vi betalar för två stora parkeringsplatser för våra anställda. Där har det kommit folk som sätter bilar, bor i bilar och eldar.
Företaget Flextrus agerade redan från början med att säga till dem som parkerade att det inte var tillåtet. Sedan ett halvår är fastighetsägaren Estancia inkopplad. De har gjort en mängd polisanmälningar om olovlig eldning och skadegörelse på parkeringsplatsen.
– Ett tag var det eldning varje kväll. Vi anmälde flera gånger och polisen kom. Det har minskat, säger Leif Roger Fechner på Estancia.
Flextrus tillverkar och trycker förpackningsmaterial. Det är en verksamhet som inte tål rök och enligt fastighetsägaren skulle det vara stor risk för brand om rök kom in i ventilationen.
– På taket finns dammfilter som tar fyr direkt om det kommer gnistor i dem. Gnistor som kan fara upp och ligga och pyra på taket är en annan risk, säger Leif Roger Fechner.
– Vi har gods för miljoner innanför grindarna som inte tål röklukt överhuvudtaget, säger Maud Rahm.
Både personal och kunder undrar enligt företaget över boplatsen och de sopor som ibland finns där.
– Personalen känner sig otrygg och kan inte ställa sina bilar på parkeringen. Vi har kunder som kommer från stora livsmedelsbolag som undrar hur det kan få se ut så på våra parkeringsplatser, säger Maud Rahm.
Hon är uppgiven.
– Vi har gjort som man ska. Först har vi pratat med dem och sagt till vänligt att de inte får vara där. Det blev inte någon effekt. De har varit där i nästan ett år. Så många som det är nu har det aldrig varit tidigare.
Förtroendet för kommunen och polisen har fått en törn.
– Jag tror inte de vet vad det ska göra. Det här är så himla märkligt. Det här är något vi hyr och betalar för och vi kan inte vistas där. För mig är det en märklig situation. Jag känner att ingen gör någonting åt detta. Ingen vill ta i det. Vi försöker vara schyssta, men så här kan det ju inte går till.
Kommunalrådet Anders Almgren var på besök för ett par veckor sedan tillsammans med kommundirektören Anette Henriksson.
– Jag tyckte att vi fick bra respons. De jobbar på en lösning. Vi hade en bra diskussion men därifrån till handling är det en bit, säger Maud Rahm.
Leif Roger Fechner och företagets vakter säger att EU-migranterna alltid är vänliga när de informeras om att de inte får använda parkeringen.
– Det är aldrig bråkigt när vi kommer och de är lätta att snacka med, säger Pontus Kroon, en av vakterna.
– "Ja visst, vi ska flytta", säger de men det sker inte, säger Leif Roger Fechner.
Gå till toppen