Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pressad polis vill ha kameror på Seved

Våldsvågen i Malmö slukar resurser och gör polisen mindre synlig på gatorna. Det har blivit mindre tid över för knarkspaning. Nu vill polisen sätta upp permanenta övervakningskameror på Seved.

Malmöborna störs av den öppna knarkhandeln och vittnar om en ökad trafik under sommaren. Möten med oblyga langare och knarkkunder skapar oro.
Under samma period har polisen varit pressad av flera allvarliga händelser.
– Vi måste prioritera med de resurser vi har. Vi har prioriterat skjutningar och sprängningar, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.
Läs också Knarket säljs öppet längs Parkgatan
Flera så kallade "särskilda händelser" har krävt personal. Det rör sig om större demonstrationer och våldsdåd men även apparaten runt rättegången som följde sprängattackerna mot Victoria Park.
– Det här påverkar hur mycket vi kan synas på andra platser, säger Mats Karlsson.
Men langarna är inte osynliga. Sedan några veckor tillbaka övervakas delar av Seved med kameror.
Bakgrunden är inte bara knarkhandeln utan grövre brottslighet med skottlossningar och exploderande handgranater. Polisen vill att kamerorna ska bli kvar och nu är det upp till länsstyrelsen att fatta beslut.
Om planen går igenom kommer större delar av Seved att vara övervakat.
– Den sammantagna bedömningen baseras på vad som har hänt med grova våldsbrott. Det handlar om den totala mängden händelser, säger Mats Karlsson.
I väntan på att spaning och utredningar ska ge resultat får malmöborna över lag finna sig i att konfronteras med knarkhandeln.
– Det är inte effektivt att ta de som är på gatan, säger Mats Karlsson.
Arbetet är framgångsrikt även om det inte syns, menar han.
Läs också En bra taktik eller ett tecken på laglöshet
Cannabis är vanligast på gatan och polisen har slagit till mot stora odlingar, "i industriell skala", utanför staden. Knarkpartier med destination Skåne har stoppats utomlands vilket har påverkat tillgången och prisbilden i Malmö.
Tidigare fanns en gatulangningsgrupp i Malmö men för några år sedan lades arbetet om.
Små civila fokusgrupper arbetade vidare i specifika områden där det såldes narkotika. Men nu står polisen återigen inför förändringar.
– Vi är i ett läge där vi håller på med en omorganisation. Det finns en grupp som tittar på vilka spaningsnivåer vi ska ha, säger Mats Karlsson.

Ur ansökan

Under första halvåret 2015 anmäldes lika mång brott som under hela 2014 och 2013 i området. Det handlar om utvald kategori brott med till exempel misshandel, mordbrand eller brott mot vapenlagen. Nu vill polisen sätta upp fyra kameror. Allt motiveras med den höga brottsligheten.
Kamerorna är tänkta att spela in dygnet runt, alternativt mellan 13 och 01. Inspelningarna ska vara i hög kvalitet för att kunna användas som bevis.
Polisen vill täcka hela Rasmusgatan, Jespersgatan och Mogensgatan samt delar av Sofiagatan och Köpmansgatan.
Gå till toppen