Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Villa Carlsten ska bevaras för eftervärlden

Villa Carlsten på Fyrvägen i Falsterbo renoveras.
Beijerstiftelsen har köpt ett av Josef Frankhusen i Falsterbo, för att bevara det för eftervärlden. Men exakt vad huset, Villa Carlsten, ska användas till är oklart.

Arkitekten och formgivaren Josef Frank var inredningsföretagets Svenskt Tenns stora affischnamn. Han är främst känd för sin modernistiska formgivning av textilier och möbler, men ritade också fem hus i Falsterbo.
När ett av dem var till salu för några år sedan slog Kjell och Märta Beijers stiftelse, som äger Svenskt Tenn, till och köpte huset.
– I våra stadgar står att vi ska stödja ”fortlevnaden och bevarandet av kulturella och konstnärliga värden inom svensk heminredningstradition”. Och det tycker vi det här gör, säger Jan Björkman från stiftelsen.
En av de två terasserna i Villa Carlsten.
Toalettmöbel designad av Josef Frank.
Gardiner på plats i Villa Carlsten.
Ska någon bo i huset?
– Nej.
Har ni tänkt att huset ska bli ett besöksmål?
– Nja, jag vet inte hur stort intresset är för huset. Jag kan tänka mig att det är mest intressant för kännare att se det. Exakt är vad det ska användas till vet jag inte. Vi får se när renoveringen är klar, svarar Jan Björkman.
Dörrdetalj från Villa Carlsten.
Läs reportaget här
Det är för övrigt en stor Frankutställning på gång i vinter på designmuseet MAK i Wien.
Husen i Falsterbo räknas till de första svenska funkishusen. Österrikaren Josef Franks modernism blev, lite paradoxalt, modell för begreppet Swedish modern.
FAKTA
Josef Frank (1885-1967)
Österrikaren Josef Frank gifte sig med svenskan Anna Sebenius och de bodde på 1920-talet flera somrar i Falsterbo. Erbjudandet att börja jobba för Svenskt Tenn i kombination den osäkra situationen för en person med judisk bakgrund i Wien ledde till att de flyttade till Stockholm 1934. De internationella genombrotten kom i samband med världsutställningarna 1937 och 1939.
Gå till toppen