Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anders Borglin

Anders Borglin, Lund, har avlidit, 73 år gammal. Han sörjs närmast av dottern Anna Borglin Bogren, svärsonen Johan Bogren och tre barnbarn.

Anders Borglin, professor emeritus i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet, och styrelseordförande i Arne Rydes stiftelse, har gått bort. Anders betraktade sig alltid som en genuin lundensare efter uppväxten i Lund och gymnasiestudier på såväl Katte som Spyken, även om han råkade födas i Ulricehamn.
Under ungdomsperioden grundlade han livslånga vänskapsband med en grupp lundensare, inte minst genom ett delat jazzintresse vilket också fick Anders att entusiastiskt greppa trumpinnarna.
Militärtjänsten som kavallerist resulterade i ett annat stort intresse, hästar, och som ordförande i Arne Rydes stiftelse tog han flera gånger styrelsen till Klampenborg.
Anders började sin akademiska bana vid Lunds universitet under tidigt 1960-tal. Han studerade filosofi och matematik innan han fastnade för nationalekonomin. Han kom att forska och undervisa i Lund under resten av sitt liv, med ett kort och ett långt avbrott, båda lika betydelsefulla.
Det korta avbrottet var en inspirerande period på Berkeleyuniversitetet i USA i början av 70-talet där han kom i nära kontakt med ledande (senare Nobelprisbelönade) forskare som Arrow och Debreu, och teorin om allmän jämvikt, som kom att bli Anders forskningsområde par préférence.
Under det långa avbrottet, större delen av 1980-talet och första halvan av 1990-talet, forskade och undervisade han vid Köpenhamns universitet. Anders återvände till Lunds universitet som professor i nationalekonomi 1995 och efterträdde Björn Thalberg som ordförande i Arne Rydes stiftelse 2001.
På institutionerna i Lund och Köpenhamn gjorde Anders stora insatser som forskare, lärare och handledare. Hans varma humor, genuina vänlighet och osjälviska stöd i kombination med hans skarpsinne fick många studenter, doktorander och kolleger att vända sig till honom.
Anders fann alltid tid att hjälpa och ofta blev resultatet att vaga funderingar omformades till skarpa analytiska utsagor. Då hans undervisning många gånger låg på en avancerad nivå, var det heller inte att förundra sig över att hans forskning i flera fall inspirerades av frågor som uppkom i undervisningssituationer.
Han publicerade sina forskningsresultat i flera ledande ekonomiska tidskrifter. Hans opus magnum blev boken ”Economic Dynamics and General Equilibrium” vilken ger en pedagogisk bild av det område som var centralt för Anders tänkande.
Som ordförande i Arne Rydes stiftelse fortsatte Anders att idérikt utveckla verksamheten. Stiftelsen har kunnat genomföra tre större arrangemang årligen, publicerat flera böcker och verksamt bidragit till att Ekonomihögskolan och Lunds universitet uppmärksammats i internationella forskningskretsar. Hans sista projekt var att försöka kvalificera sig som handledare åt sina tre snart skolmogna barnbarn.
Anders kommer att saknas på Ekonomihögskolan. Våra tankar går till familjen.
Gå till toppen