Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnskötare som levt många liv

Hon har nio syskon, talar sju språk och har levt i 60 år. Tre av dem minns hon särskilt väl: 1957, 1979 och 2005. Jane Rosensköld Pedersen berättar varför.

Jane Rosensköld Pedersen gillar blått och åker gärna på kryssning. Då klär hon sig i glittriga långklänningar. Imorgon fyller hon 60 år, och firar födelsedagen i Istanbul.Bild: Henrik Rosenqvist
1957. Jane Rosensköld Pedersen är två år gammal när hennes mamma träffar Hugo Parra, en officer från colombianska flottan som är i Malmö för att hämta en jagare från Kockums. Jane Rosensköld Pedersens mamma blir förälskad.
– Hon flyttade med honom till Colombia och jag skulle ha följt med. Men hon var inte myndig. Hon fick mig när hon var 19 och på den tiden blev man inte myndig förrän man var 21 år. Så mina morföräldrar som var mina förmyndare bestämde att jag inte fick flytta med. Jag var deras lilla ögonsten, säger Jane Rosensköld Pedersen.
– Mamma åkte. Sedan skickade hon efter mig några år senare. Då hade jag fått två syskon, och ett tredje var på väg.
Jane Rosensköld Pedersen bodde i Colombia i ett halvår. Sedan tyckte hennes morfar att hon borde flytta hem igen, så det gjorde hon, lagom till att hon skulle börja i första klass. Hon träffade inte sin mamma på fem år.
– Jag saknade henne jättemycket. Och pappa träffade jag bara ett par gånger. Men jag hade det jättebra hos mormor och morfar. Sedan när mamma kom hem hade jag plötsligt en massa syskon som ville låna mina Kalle Anka-tidningar. Och de pratade bara spanska, som jag hade glömt.
1979. Jane Rosensköld Pedersen är 24 år och jobbar på sjukhuset Mas som fotografassistent, framkallar bilder på broskbitar och operationer. På valborgsmässoafton tar hon med sig sin syster till ett diskotek. Där får hon syn på en kille med lockigt hår.
– Jag kände igen honom från Mas, han körde runt där med post och bud. Så sa han hej. Sedan var vi ihop. Vi gifte oss när jag var gravid i tredje månaden, jag hade en begagnad klänning från 40-talet.
– Det är många som går isär när barnen flyttar hem­­ifrån. Men vi älskar varandra jättemycket fortfarande. Han kan säga något, så har jag just tänkt det. Så sammanväxta är vi, säger Jane Rosensköld Pedersen.
2005. Jane Rosensköld Pedersen är 50 år, har just blivit av med sitt jobb på Mas och funderar på vad hon ska göra i framtiden. Familjen åker på kryssning. En dag far de till Pompeji.
– Jag kände "Här jag har varit förut!".
Jane Rosensköld Pedersen fylldes av en känsla så stark att hon var tvungen att sätta sig ned.
– Jag tror på reinkarnation, och jag vet att jag levde i Pompeji. Jag hette Octavia och var gravid i åttonde månaden när jag dog.
Hon berättar att hon minns flera tidigare liv.
– Jag har levt många liv. Jag har till och med varit en piratkvinna som hette Anna­­-Maria. Engelsmännen fångade mig. Jag spottade på dem. Sedan hängde de mig. En gång har jag varit man, det var på 1400­­-talet. Jag hade långt, mörkt hår.

Jane Rosensköld Pedersen

Gör: Jobbar som barnskötare på Diamantens förskola i Oxie. Har arbetat som au pair, fotografassistent, lokalvårdare och på turistbyrå.
Bor: I Malmö.
Familj: Maken Morgan, barnen Christopher och Daniella, barnbarnet Alivia.
Fritid: Målar tavlor på kvinnor, dansar salsa, plockar svamp och bär, reser.
Aktuell: Fyller 60 år den 17 juli.
Gå till toppen