Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunen lovar mark till EU-migranter

Kommunalrådet Anders Almgren (S) tycker att hotet från Flextrus om att flytta från Lund är tillspetsat, men han utlovar snara åtgärder.

Anders Almgren (S).Bild: Bengt Arvidson
En kommunal tomt till EU-migranterna ska det bli och nu är det bråttom, enligt Anders Almgren.
– Lund ska ha ett bra näringslivsklimat samtidigt som vi aktivt arbetar med insatser för socialt utsatta. Vi förväntar oss att strax ha en lösning som gör att EU-migranterna inte är kvar på Flextrus parkering, säger Anders Almgren.
För ett par veckor sedan var Anders Almgren (S) på besök hos Flextrus för att informera sig om läget.
– EU-migranterna har flyttat från den södra parkeringen, som var den som Flextrus använde mest. Där har kommunen fått dem att flytta. Det är ingen permanent lösning. Vi var tydliga med det när de flyttade. Men det hjälper inte att hela tiden meddela dem var det inte är tillåtet att vara. Därför tittar vi på en lösning där kommunen kan erbjuda mark under begränsad tid.
Mer än så kan Anders Almgren inte säga om lösningen.
– Platsen och formerna för det är vi inte klara med än men jobbar för fullt med detta. Vår ambition är att ha en lösning helst under månadens utgång men det kan ta lite längre. Jag förstår att Flextrus inte är helt nöjda med situationen.
Men ni har ju vetat om detta länge?
– Vi jobbar aktivt med detta nu. Man ska också veta att EU-migranterna är en väldigt utsatt grupp och därför måste kommunen hitta en lösning som fungerar bättre för alla parter.
EU-migranterna säger till Sydsvenskan att de trodde att de fick vara på den parkeringsplats de hänvisades till.
– Jag vet inte exakt vad som hände där, men vi var tydliga med att de inte fick vara kvar på den södra parkeringen och den lämnande de också. Nu jobbar vi med en lösning som innebär att de inte är på de här parkeringarna alls.
Så kommunen arrenderar ut mark som inte kan användas. Den har tagits i anspråk av någon annan som kommunen hänvisat dit?
– Kommunen är inte polismyndighet.
Har ni inget ansvar?
– Jo, och därför jobbar vi med en lösning. De har ju ett avtal med kommunen sedan 1980-talet. Så klart ska de förfoga över sin parkering, säger Anders Almgren.
Parkeringsplatsen är full, men sedan ett år finns där inga fordon som tillhör Flextrus eller företagets anställda.
– I det här fallet är det inte rimligt att de befinner sig på parkeringsplatsen, så kommunen får använda egen mark. Det kan kanske bli möjligt att ställa upp husvagnar under ordnade former, säger Anders Almgren.
Var det blir finns det inga beslut om. Än så länge är det oklart om kommunen ska erbjuda mer än en tomt att slå läger på.
Blir det toaletter?
– Det är där är praktiska frågor som gör vissa platser mer lämpliga än andra, där är vi inte klara än.
Är tält eller koja okej?
– Jag har inte hört något annat än husvagn.
Får man sova i bil?
– Att bo i bil koja eller tält året runt på allmän mark i stan, det är inte så vi vill ha det. Vi har valt att organisera samhället med andra system som ska se till att den här typen av utanförskap inte finns. Det är ett europeiskt problem att vissa områden är så fattiga att det blir ett lätt val att söka sig någon annanstans. De sociala klyftorna i Europa är en jättestor utmaning. Under tiden man försöker lösa det måste man vara beredd att göra något åt det som finns framför ögonen. Men vi har inga färdiga lösningar än, säger Anders Almgren.
 

"Bollen ligger hos kommunen"

Polisen och Kronofogden gör ingenting i ärendet med den snart ettåriga bosättningen på parkeringsplatsen vid Åkerlund & Rausings väg.
– Kommunen och polisen har haft möten om detta. Bollen ligger hos kommunen. Vi avvaktar deras initiativ och beslut, säger Rickard Bruhn, vid polisen i Lund.
Han säger att polisen patrullerar området regelbundet men att bosättningen inte är en polisiär fråga. Rickard Bruhn säger också att polisen aldrig gett EU-migranterna någon tillåtelse att bo på. parkeringsplatsen.
– Polisen har inte uttalat sig i det ärendet och det är inget vi kan säga vare sig ja eller nej till eftersom det inte är kommunal mark.
Marken ägs visserligen av kommunen men eftersom den arrenderas ut så betraktas den som privat. Polisen hänvisar till Q-Park.
– Vi kan bara skriva p-böter på kommunens mark. Här är det Q-Park som ansvarar och de har vänt sig till kommunen. När kommunen fattat beslut så får vi se vad vi behöver göra, säger Rickard Bruhn.
Kronofogden är inte heller inblandad men från myndigheten bekräftas de stora svårigheterna med att lösa liknande situationer.
– På privat mark kan polisen inte göra så mycket. För dem finns alltid problemet att det kanske finns en överenskommelse. Det kan ju vara så att markägaren träffat en överenskommelse och sedan ändrat sig. Det är inte polisens sak att pröva det, säger Bo Johnsson, kronofogde.
Att vräka någon är svårt och det bör detockså vara, enligt kronofogden.
– Det är en grundläggande princip att ingen får vräkas utan att lämna sin synpunkt. Om myndigheter kunnat vräka någon utan att de fått rätt att uttala sig så hade vi inte haft någon rättstrygghet. Man måste få in bådas syn.
Myndigheten kan inte agera bara utifrån vad den ena parten säger. När boendet pågått länge så är det svårare.
– Om det är ett pågående brott är det ett fall för polisen och då är det enklare, till exempel med husockupation. Men om ockupanterna fått vara där ett tag innan någon reagerar så står polisen inför samma problem och vet inte hur det gick till från början. I det här fallet har de bott på parkeringsplatsen ett tag och det skapar problemen.
Innan någon kan vräkas från privat mark måste personen identifieras och varnas. Det är då kommer Kronofogden in i bilden.
– En ansökan till Kronofogden måste rikta sig mot någon med namn. Första problemet är hur man ska hitta personen. Sedan får personen ett brev på svenska, vad de nu begriper av det, säger Bo Johnsson.
Brevet kan överlämnas av en stämningsman och sedan bygger processen på att den som tiger samtycker.
– Hör de inte av sig om att det finns en överenskommelse om att de får bo där så fattar man ett myndighetsbeslut om att de ska lämna platsen. Då åker kronofogden ut och säger att de ska flytta. I värsta fall tar vi polisen med oss.
Sedan händer det som brukar hända vid de vräkningar som genomförts hittills i Stockholmsområdet.
– De flyttar till ett nytt ställe och så är historien igång på nytt. Det kan ta väldigt lång tid, säger Bo Johnsson.
Enligt Kronofogden skulle det krävas lagändring för att göra vräkning enklare. I så fall skulle det kunna räcka med ett anslag på platsen som riktar sig till alla som vistas där olovligt måste lämna platsen omedelbart.

Stöd till EU-migranter

Tills vidare så står kommunen för att hämta sopor från Flextrus parkeringsplats på Åkerlund & Rausings väg.
Kommunfullmäktige har avsatt 700 000 kronor för stöd fram för allt till föreningar som arbetar med att hjälpa EU-migranter.
Socialförvaltningen arbetar med uppsökande verksamhet för de mellan 50 och 70 EU-medborgare som bor Lund.
Kommunen bistår också med hemresa. Cirka 100 personer ansökt om hemresa under 2015 och 86 personer har beviljats.
Så vitt socialförvaltningen vet så finns det inga barn som bor i tält, bil eller husvagn.
Gå till toppen