Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Femte natten sätter panik­­adrenalinet in"

Martina Montelius ser sig som kulturtanternas främsta härförare. Med sin senaste roman "Oscar Levertins vänner" tar hon kampen ett steg vidare.
– Det kommer att bli fett kaos om tjugo år.

Författaren Martina Montelius tog över som konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra 2011 efter sin mamma Kristina Lugn.Bild: Bertil Ericson / TT
Som snart fyllda 40 år och med tre små barn hemma tillhör Martina Montelius inte gruppen kvinnor i övre medelåldern med ett stort intresse för kultur. Däremot har hon gjort noggrann research.
– Jag träffar de här kvinnorna hela tiden. De är min publik. De har berättat för mig om sina döda äktenskap och all sin oförlösta energi.
Martina Montelius är ändå lite förvånad över att romanen "Oscar Levertins vänner" om den 62-åriga bokslukande Boel Märgåker blivit en sådan storsäljare. Redan efter några veckor fick förlaget trycka en ny upplaga.
– Sveriges samlade tänkande tanters frihetslängtan är som en atombomb. Jag tror inte att de hade tyckt om en bok som var självhjälplig och "hejig". De vill ha skönlitteratur med ångest och svineri. Det är det som är grejen.
Risken att Martina Montelius själv blir en tyst medel­­ålders kvinna är kanske inte så stor. Däremot tar hon gärna på sig rollen som härförare för det hon kallar "kulturtanternas rebellrörelse", bland mycket annat.
Varje vecka medverkar hon i två olika poddar. Hon skriver debattinlägg, kulturartiklar, pjäser och böcker. 2011 tog hon över som konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra efter sin mamma Kristina Lugn.
Du växte upp med en mamma som är en känd kulturpersonlighet. Nu är du själv i samma läge. Är det något du funderat över?
– Det kan jag göra, ibland, men ytterst sällan. När jag växte upp var min mammas offentliga sida nästan aldrig ett samtalsämne. Vi pratade om det som gällde vår vardag. Så är det även i mitt liv.
– Jag är heller inte så privat i sådana sammanhang. Jag skulle vara mer orolig om jag var programledare på "Bolibompa".
Att Martina Montelius är produktiv är nästan en underdrift. Under sommaren ska hon skriva en barnpjäs åt Unga Dramaten. Efter det är tanken att börja på nästa bokprojekt. På ytan ser allt ut att gå som en dans, men hon menar att det är långt ifrån verkligheten. Och att det har blivit värre med åren.
Det är själva ansatsen som är värst. Där finns en otrolig rädsla för att misslyckas, förklarar hon.
– Det spelar ju ingen roll vad jag gjort tidigare, det är bara det jag gör nu som räknas. Det är det som är så pissigt. Det går inte att vila på gamla grejer, så det är bara att hoppas att hjärnan funkar och att den hittar på något bra.
Hur bär du dig åt?
– Det krävs ensamhet vilket kan vara svårt att fixa så jag väntar tills alla sover. Femte natten sätter panik­­adrenalinet in. Jag blir smart av att vara riktigt panikslagen, så det är bara att leva i skräck. TT

Martina Montelius

Aktuell: Fyller 40 år den 19 juli.
Bor: I Vällingby i Stockholm.
Familj: Maken Niklas Hellgren, tre barn och två bonusbarn.
Gör: Dramatiker, författare och konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan 4. Aktuell med romanen "Oscar Levertins vänner"
Stolt över: "Att jag klarat mig tills jag blev 40 år. Det tycker jag alla kan vara stolta över eftersom livet är en kamp."
Ångrar: "Att jag har skämts så mycket. Det är slöseri med liv och helt meningslöst."
Gå till toppen