Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

JEM-guld av MAI-duo

JEM-guld och nordiskt juniorrekord på 4×100 m av MAI-duon Austin Hamilton och Thobias Nilsson Montler.
Austin och Thobias var båda lite besvikna efter fredagens individuella insatser i Eskilstuna. Austin blev femma på 100 m och Thobias fyra i längd utan att riktigt få till finalinsatsen.
Nu kom revanschen sista dagen av JEM för 19-åringar.
Austin Hamilton gjorde en fantastisk andrasträcka i finalen och grundade guldet på tiden 39,73. En förbättring på 28 hundradelar från förmiddagsförsöket.
– Första guldet. Bara sjukt roligt. Det känns oerhört skönt att komma hem till Malmö med en guldmedalj, sa Austin Hamilton innan det blev segerjubel.
Thobias Nilsson Montler bubblade av glädje efter målgången.
– Det flöt på fint för allihop. Skönt med revansch efter fjärdeplatsen i längden. Bra växlingar, allt var perfekt. Sjukt gytt att vinna på hemmaplan, menade
Thobias.
Växeln mellan MAI-arna såg lite lång ut även om de har tränat i flera veckor på Malmö stadion under överinseende av tränaren och Horisont Malmö-rapportören Alex Tursell.
– Det var lite jobbigt i vinden men det gick ju vägen och löpningen kändes bra, sa Austin Hamilton.
In på upploppet var Gustav Kjell i klar ledningen. Polen var närmast, nästan tre tiondelar efter.
Emil von Barth, individuell trea, Austin Hamilton, Thobias Nilsson Montler och Gustav Kjell var guldlöparna. De vann även försöksheatet på 40,01 och förbättrade de det fjorton år gamla svenska juniorrekordet satt på JEM i italienska Grosseto 2001 i två omgångar.
Det var en stenhård kamp om heatsegern mellan Gustav Kjell och britten Ramdhan. En strid som britten vann, men en tidigare löpare i brittiska laget hade sprungit på linjen så laget blev diskvalificerat. Därmed hade Sverige den bästa försökstiden och var guldfavorit.
En favoritskap som man infriade.
Två MAI-are fanns med i JEM-laget även 2001. Philip Nossmy och Daniel Persson. Nossmy tävlar fortfarande i stafett och är Sveriges ledande på 110 m häck. Daniel Persson har lagt av men tog åtta SM-guld med MAI på 4×100 m och vann även SM på 100 m en gång, 2006, samma år som han mästerskapstävlade för Sverige vid EM i Göteborg.
Tredjesträckan sprangs av Johan Wissman som senare blev Sveriges bäste på 400 m. Förstasträckan hade Nasse Sebabi, en göteborgare som försvann från de blågula uppdragen snabbt men som blev ugandisk mästare på 100 m 2013.
– Riktigt kul. En grym prestation av grabbarna. Och som vanligt när det kommer till stafett så gäller det att minst ha två fjärdedelar MAI-besättning om det ska bli riktigt bra , konstaterade Nossmy som vann SM-guld på 4×100 m med Austin och Thobias tidigare i sommar.
Guldet var Sveriges första i stafett i ett internationellt mästerskap på 65 år.
Alex Tursell kunde kasta sig på tåget hem till Malmö som en nöjd guldtränare:
– Riktigt häftigt med ett guld på stafett. Det visar att svensk sprint är på gång. Självklart extra härligt när två av killarna är från Malmö.
I mitten på 1990-talet var Sverige i flera mästerskapsfinaler med MAI som dominerande klubb i lagen. Som bäst blev Sverige OS-femma i Atlanta 1996 med Torbjörn Mårtensson och Lars Hedner i laget. 38,63 är fortfarande svenskt rekord. Thomas Leandersson och Matias Ghansah var även mästerskapslöpare från Malmö.
Gå till toppen