Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nicaraguas blågula kulturhjärta

Hur hamnade Nicaraguas kulturminister i Mikael Wiehes kök? 19 juli 1979 störtade sandinisterna diktaturen i Nicaragua. Ett unikt kultursamarbete mellan Sverige och Nicaragua startade, och effekterna syns än i dag. 

Managua i maj, precis innan regnen faller. Det känns som att brinna upp och dunsta bort samtidigt. Den vida boulevarden ner till Managuasjön är tom på bilar och folk. En glödande bris sveper genom lövverken som skuggar de stupade revolutionärernas minnesmonument, och bland palmer och fontäner höjer sig statyerna av Nicaraguas två viktigaste nationalhjältar: 1800-talspoeten Rubén Darío – modernismens fader – och general Sandino, gerillaledaren som drev amerikanska styrkor till vansinne i början av 1900-talet och som inspirerade 70-talets revolutionära front att kalla sig sandinister.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen