Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grönt ljus för ny prostatamedicin

Efter år av tvekan har staten nu bestämt sig. ”Två väldigt värdefulla läkemedel blir nu tillgängliga.”

Medicinerna heter Zytiga respektive Xtandi och hindra eller hämmar tillväxten av cancertumörer. De ges till de prostatacancerpatienter som är mest illa däran - män vars cancer är obotlig och som spritt sig till andra delar av kroppen.
– De både förlänger livet och förbättrar livskvaliteten, säger Torsten Tullberg, förbundsdirektör på Prostataförbundet.
De senaste tio åren har gruppen prostatacancerdrabbade ändrat karaktär. Fler fall upptäcks tidigare i åldrarna och fler patienter behöver längre och mer omfattande kontakt med sjukvården.
Det har också gjort att fler patienter än någonsin lever med sjukdomen.
– Förr var den typiske drabbade en äldre man, som hade spridd cancer. Nu är den vanligaste patienten en medelålders man som har goda chanser att bli botad.
Till den ljusa bilden hör också en rad nya mediciner - bland dem alltså Zytiga och Xtandi. De kan sättas in hos patienter med spridd cancer inte längre svarar hormonbehandling.
– Totalt rör det sig om runt 4000 patienter per år i Sverige som kan vara aktuella för att behandlas med dessa mediciner, säger urologen Ola Bratt, ordförande i den nationella vårdprogramsgruppen för prostatacancer.
Ett problem har varit att medicinen är mycket kostsam - uppemot 30 000 kronor i månaden för tabletterna. Det har under ett par år försatt läkare i en svår situation: att behöva berätta för patienter att en lindrande medicin finns, men att den kostar stora summor.
I väntan på besked om subvention har många patienter valt att ta pengar ur egen ficka för att finansiera behandlingen.
– Det tog lång tid innan vi fick ett besked från myndigheterna. Ett problem i Sverige är att vi inte riktigt har någon central myndighet som lägger fast riktlinjerna för vilka behandlingar som ska användas, säger Ola Bratt.
Den 12 juni tog Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket beslut om att Zytiga ska inkluderas i läkemedelsförmånerna för hela den aktuella patientgruppen - det vill säga, skattemedel ska bekosta medicinen också när den skrivs ut på recept. Några veckor senare inkluderades även Xtandi.
En anledning var konkurrensen mellan medicinerna.
– Priskonkurrensen mellan läkemedlen har lett till att fler kommer att kunna få dessa läkemedel som både kan förlänga livet och fördröja att sjukdomen förvärras, sade Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV.
Några undermedel är inte medicinerna. I genomsnitt förlänger de livet med tre-fyra månader.
– Men då ska man ta med i beräkningen att en del inte svarar alls. Så många får ytterligare ett halvår eller ett år att leva, tack vare dem. De är också enkla att ta och har få biverkningar, säger Ola Bratt.
Torsten Tullberg från Prostataförbundet har med egna ögon sett hur medicinerna kan göra stor skillnad för svårt sjuka patienter.
– Jag träffade en man som från att ha haft ett hopplöst liv med svåra smärtor kunnat börja spela tennis igen och leka med barnbarnen. Han sa att han fått livet tillbaka.

10 000 svenska män drabbas årligen

Xtendia tillverkas av det japanska läkemedelsföretaget Astellas Pharma, Zytiga av amerikanska Janssen Biotech. De används framför allt när patienten inte svarar på andra behandlingar.
I snitt förlänger de livslängden för patienter med spridd cancer med tre-fyra månader. En månadsbehandling kostar uppemot 30 000 kronor.
Prostatacancer drabbar cirka 10 000 män per år. 90 000 män lever med sjukdomen.
Gå till toppen