Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny teori kring skatten

Det är någon gång kring år 1 000. Harald Blåtand har tagit makten i Skåne och Danmark. Ragnfrid Sigtryggsdotter är änkedrottning, gift med kungen som förlorade kampen om makten.

Det enda drottningen kan göra är att fly tillbaka hem till Hedeby i Danmark. Men först lägger hon omsorgsfullt sina smycken och sin hemgift i ett träskrin. Skrinet gräver hon sedan ner utanför vikingahallen i det som vi i dag kallar för Södra Sandby.
Hittills har man bara kunnat gissa vem som egentligen grävde ner den vikinga­­tida silverskatten. Men sedan skatten kom tillbaka till bygden förra året har medeltidsarkeologen Ulf Danell undersökt den. Nu har han kommit fram till den här teorin.
Ragnfrid Sigtryggsdotter var gift med kung Toke av Skåne och kom från Hedeby i Danmark. Det gör även några av mynten som hittades bland de andra silverföremålen. De övriga mynten kommer från Tyskland, vilket knyter skatten till Ragnfrid Sigtryggsdotter.
Mynten är präglade i Hedeby och hann aldrig användas förrän de förpassades till sitt mörka gömställe i nästan tusen år.
– Skatten väger 680 gram, vilket motsvarar två duktiga hantverkares årslöner. Det är nästan bara kungligheter som har tillgång till så stora summor, säger kyrkoherde Niclas Loive.
På 1 000-talet var rövare en verklig fara, och man kunde inte låsa in värdesaker i bankvalv.
– Därför grävde folk ner sina förmögenheter, för att komma tillbaka och hämta dem vid bättre tider, säger Niclas Loive.
För Ragnfrid Sigtryggs­­dotter blev det förmodligen inte bättre tider. Hennes fortsatta öde är okänt, och Harald Blåtand behöll makten över Skåne. Men den som vill se hennes smycken kan bege sig till Södra Sandby kyrka varje dag fram till den 31 juli, mellan klockan 13 och 16.

Silverskatten i Södra Sandby

Skatten består av både mynt, en halskedja och små smycken som kan ha tillhört Ragnfrid Sigtryggs­­dotters barn.
Den hittades år 1882 när man skulle räta ut vägen utanför Södra Sandby kyrka.
Vid fyndet fördes skatten till Stockholm och den har sedan dess förvaltats av staten.
Förra året skickades den tillbaka till Södra Sandby kyrka, där man hoppas få ha kvar den i fem år.
Gå till toppen